När den rödgröna majoriteten i Nyköping presenterar sin åttonde budget ligger fokus på tillväxten. Inflyttningen till kommunen ställer krav på kommunen att hänga med.
Det är stora siffror
Det saknas förskoleplatser och skolor behöver renoveras och byggas ut. Antalet äldre i behov av hemtjänst och särskilda boenden växer. Samtidigt behöver byggandet fortsätta för att ännu fler ska kunna flytta hit.
Ekonomin har vuxit med drygt 5 procent sedan förra året och kommunens budget omfattar nästan 3,2 miljarder kronor.
– Det är stora siffror. Ekonomin växer, men behoven växer också och det har vi att hantera, säger kommunalråd Urban Granström (S).
Det är framför allt behoven av skolor och förskolor som gör att investeringarna blir rekordstora nästa år. Av de 1,9 miljarder som ska investeras under åren 2018-2020 går cirka 1,4 till skolan.
Redan Stigtomta skola och Nyköpings gymnasium på Gripen var stora planerade investeringar. Till det kom, tidigare än beräknat, renoveringen av Omega när det i våras stod klart att stora delar av byggnaden var mögelsjuk.
[bild nr="2, 3"]
De stora investeringarna gör att kommunen kommer att tvingas låna stora delar av de 865 miljoner kronor som kostnaden beräknas till 2018. Skulden kommer att öka med drygt en miljard kronor och landa på 2,7 miljarder år 2020. I dag är räntan låg, men på sikt räknar kommunen med en högre ränta.
– Vi försöker att vara försiktiga och ha marginal. Man kan aldrig veta, säger ekonomichef Maria Fredriksson.
Helst vill kommunen kunna finansiera investeringarna på egen hand, men det är svårt med den stora tillväxten, förklarar hon. Kommunledningen hade också önskat ett högre resultat än de 48 budgeterade miljonerna.
– Men vi bedömer att 48 miljoner är acceptabelt, säger kommunalråd Nicklas Franzén (V).
En annan utmaning när staden växer är att hitta tillräckligt med kompetent personal. Inte minst i tider då det råder stor brist på nyckelyrken i kommunen. Arbetet med att hitta socionomer, sjuksköterskor, lärare, förskollärare, ingenjörer och dessutom duktiga arbetsledare är prioriterat.
– Det är tufft att vara ledare i en organisation där det händer mycket saker. Och vi har haft en omsättning på chefer, det är ett hårt tryck på dem. Det gäller att vi backar upp dem, säger Nicklas Franzén.
– Vi har jobbat länge för att få den här tillväxten. Nu måste vi vara väldigt duktiga på att ta hand om den, säger Urban Granström.