– Det är svårt att säga exakt hur vi ska hantera den trasiga runstenen men det är klart att vi ska laga den, säger Agneta Scharp på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet.
Från och med i år har länsstyrelsen tagit över ansvaret för fornlämningar från Riksantikvarieämbetet. Problemet är bara att det finns mycket lite pengar avsatt för vård av fornlämningar. Enligt Agneta Scharp har anslaget har varit det samma i 20 år, samtidigt har just runstenar en särställning bland fornminnen när det gäller vård. Så runstenen ska alltså lagas men först måste länsstyrelsen göra en upphandling med en speciallist.
– Den här typen av lagningar kräver specialbehandling. Runstenar är mycket ömtåliga och just den här runstenen har varit lagad på flera partier, senast år 1973.
Vad som hänt med stenen kan Agneta Scharp inte svara på men eftersom att stenen varit lagad tidigare kan det röra sig om frostsprängning, alltså regnvatten som frusit och orsakat skada. Eller så har någon vält omkull stenen så att den gått sönder.
Den aktuella stenen har skrift som daterats till 1000-talet och inskriptionen lyder: "Halrdan reste denna sten efter Ragnvald, sin fader, och Dan sin broder, du gunde mön". Stenen hittades under grävningar vid den nuvarande prästgårdens källare.