Så ser slutstriden ut – när Sverige ska försvaras mot invasion

Det är den största militärövningen på svensk mark sedan början av 90-talet. Försvarsmaktens gigantiska övning görs tillsammans med Natostyrkor och avslutas i trakterna kring Björnlunda och Gnesta.

Hemvärnets Daniel Johansson i frögrunden framför kapten Nicklas Lindqvist och överstelöjtnant Mikael Smedin, chef för Sörmlandsgruppen. "Min arbetsgivare uppmuntrar att jag är med i Hemvärnet och ger mig några dagars extraledigt för chefsövning. Något som jag även har nytta av i jobbet", tror Daniel.

Hemvärnets Daniel Johansson i frögrunden framför kapten Nicklas Lindqvist och överstelöjtnant Mikael Smedin, chef för Sörmlandsgruppen. "Min arbetsgivare uppmuntrar att jag är med i Hemvärnet och ger mig några dagars extraledigt för chefsövning. Något som jag även har nytta av i jobbet", tror Daniel.

Foto:

Övrigt2017-05-29 10:00

Black Hawk-helikoptrar som hovrar i luften ovanför Blacksta, soldater som ligger i buskarna spejandes över sjöarna medan pansarvagnar rullar på väg 57 rullar in mot Björnlunda. En scen som tagen ur en film men något som kan bli verklighet i september när Försvarsmakten ska förhindra en invasion av Sverige. En fjärdedel av styrkan består av frivilliga från Hemvärnet.

– Den militära närvaron kommer märkas även inne i tätorter när vi passerar. Men vi är mest ute i terräng för att skydda och bevaka viktiga knutpunkter vid sjöar och vägar i Gnesta och Björnlunda. Men jag kan inte säga exakt var, berättar Mikael Smedin, Sörmlandsgruppens hemvärnschef, som tilldelats medalj för sina insatser i Afghanistan 2013.

– Även om krig numera även är digitala så handlar det ju fortfarande om att slå ut viktiga samhällsinstanser som gör oss sårbara, som värme- och vattenförsörjningen.

Medelåldern ligger runt 40 år bland de kvinnor och män som anslutit till Hemvärnets kompani. Människor med olika kompetens och skilda yrken som elektriker, lärare och undersköterskor finns på plats som hundförare och sjukvårdare bland annat.

42-årige Björnlundabon Daniel Johansson är en av de äldre och med lång erfarenhet. För snart en månad sedan ryckte han även ut för att hantera 50 000 döda höns som avlivats på en gård i Stigtomta. Flera av kollegorna i Hemvärnet har även deltagit i att hjälpa till vid större skogsbränder i andra län:

– Jag har mer kvar att ge samhället. Eftersom jag tidigare haft uppdrag inom Försvarsmakten så vill jag bidra mer på detta sätt, säger Daniel som till vardags är arbetsledare vid Telge Bostäder men under övningen är gruppchef för en mindre styrka.

Han betonar att övningen kommer att kräva en stor dos samverkan eftersom det även är Natosoldater inblandade. Något som var naturligt för honom då han 1996 var placerad på en tjänst inom Ifor i Bosnien.

– Vi svenskar samarbetade bra med bland annat britter och amerikaner. Det svåra är att hålla ihop så att helheten fungerar. Väl förberedd måste man vara.

Daniel understryker att Hemvärnet inte är som förr, illa utrustade äldre gubbar sittandes på en stubbe i skogen.

– Vi har vapen bland annat automatkarbiner som vilka soldater som helst.

Det är även ett av skälen till att kritiker och fredsorganisationer anordnar en stor fredsaktion mot Aurora i Göteborg i höst. Krig förhindras med diplomati och samtal inte vapen, anser motståndare till höstens övning.

Krigsövning Aurora

Försvarsmaktens 19 000 soldater gör en storövning under 10 dagar ihop med armén, flygvapnet och flottan.

Aurora 17 kostar 500 miljoner kronor, vilket är 1,1 procent av Försvarsmaktens totala budget på 44,6 miljarder kronor i år.

1 000–1 500 soldater från USA, Finland, Norge, Tyskland, Danmark och Estland deltar i övningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om