Jyrki Saarinen är huvudskyddsombud vid Oxelösunds hamn.
– Det är klart att folk mår dåligt av situationen, det är en naturlig reaktion. Sedan kan jag inte prata så mycket om hur folk har det utan har fullt upp med säkerhetstänket för att något sådant här inte ska ske igen. Det är vår prioritering just nu, säger han.
Vad är det ni gör just nu?
– Det man ska göra enligt arbetsmiljölagen. Att systematiskt titta igenom rutinerna och säkerheten, säger han.
Mannen som omkom var i 20-årsåldern och arbetade som timvikarie i Oxelösunds hamn. Han hade arbetat där i ungefär ett halvår och under fredagskvällen kom han in i ett syrefattigt stängt utrymme fyllt med koloxid ombord på ett fartyg som fraktade kol. Troligtvis tuppade han då av. Senare hittades han av sina arbetskamrater.
Han fördes till sjukhus och dödförklarades under lördagen.
Enligt tidningen Transportarbetaren har liknande dödsfall inträffat tidigare på fartyg.
”Senast för tre år sedan berättade Transportarbetaren om en sjöman som kvävdes till döds och tre som skadades allvarligt i lastrummet på ett polskt fartyg i den danska hamnen Hanstholm. Ett par veckor före den händelsen dog tre hamnarbetare i Belgien när de hade lossat koks”, skriver de.
Polisen utreder fortfarande händelseförloppet och bakomliggande orsaker, säger förundersökningsledare Jan Olof Andersson, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
– Dödsolyckor är alltid prioriterade och samtidigt är det här en mycket komplicerad utredning. Vi ska ta reda på vad som hänt och varför. Vi kan inte slarva. Det här betyder så mycket för de efterlevande och för dem som eventuellt kan åtalas.