För ett litet tag sedan surrade det igång en konflikt i Facebookgruppen "Småbarnsmammor".
En förälder hade passerat genom förskolan Ekorrens gård och fått syn på en fimpburk, som hon hade fotograferat och lagt upp i gruppen. Varpå medlemmarna hade rasat över att förskolepedagogerna synbarligen hade tagit rökpauser under arbetspassen, vilket är strikt förbjudet på förskolor.
Pedagogerna hade så småningom blivit varse reaktionerna, och försökt förklara för föräldrarna att den utsatta fimpburken i själva verket var en åtgärd för att få stopp på nedskräpningen på Ekorren.
Denna har blivit ett allt större problem för personalen på den i Brandkärr belägna förskolan.
Ekorren, där det går runt 90 förskolebarn, har senaste tiden utvecklats till en mötesplats för ungdomar under eftermiddagar och kvällar. Varje morgon möts pedagogerna av cigarrettfimpar och glassplitter på gårdsplanen och gräsmattorna, ibland också narkotika. Inte sällan har även lokalerna utsatts för skadegörelse.
– Varje morgon när vi kommer hit, så vet vi inte vad vi har att vänta oss. Vi måste plocka upp saker överallt, och ibland kan det ta mer än en timme för att städa i ordning, som när fönstret hade slagits sönder för ett tag sedan. Och det här är ju tid som måste tas från barnen, för det är vi som måste gå ifrån våra barngrupper för att städa på gården, säger Caroline Pettersson, pedagog på Ekorren.
På grund av nedskräpningen är barnen på förskolan ofta tvungna att stanna inomhus om morgnarna. Annars finns risken att de minsta av dem stoppar i sig av lämningarna från den föregående kvällen. Enligt Caroline Pettersson är barnen ofta ledsna över förstörelsen.
– Det är så onödigt, för när vi hade pyntat träden på gården så rev ungdomarna ner utsmyckningen med trädgrenar och allt, och de har haft sönder fasaden, de har bränt sönder barnens leksaksbensinstation, och barnen tycker ju att det är tråkigt att deras saker blir förstörda.
Ungdomarna, som personalen bedömer är i femtonårsåldern, brukar även uppsöka Ekorren innan barnen har gått hem för dagen. Då måste pedagogerna be dem att lämna gården. Och deras närvaro har skapat en oro bland personalen, som numera alltid är två när de öppnar eller stänger förskolan.
– Man ska inte behöva vara själv. Det är inte jättekul att gå genom dörren när det kanske sitter fem ungdomar utanför, det är otäckt när det är mörkt, säger Caroline Pettersson.
Men fimpburken verkar dock ha haft önskad effekt. Antalet cigarrettstumpar som ligger kringströdda på marken har minskat. Caroline Pettersson säger att detta inte passerat obemärkt bland barnen på Ekorren.
– Barnen tycker att det är jätteroligt att de hamnar direkt i burken i stället, säger hon.