Djupt inne i skogen sprang Gustav Dyvling, Johan Tallkvist och Edvin Kimsjö till varsin tall. De fällde trädet, tog bort grenarna och högg sedan den 35 decimeter tjocka stammen på 22 meter i fyra meters klossar– på tid.
Sammanlagt tio skogshuggare med yxa i högsta hugg skulle träffa stubben före sågmaskinerna avverkat liknande jobb.
Edvin Kimsjö berättar att det kan ta allt ifrån fem minuter till flera dagar att fälla ett träd, beroende på storlek, läge och personalstyrka. För en sågmaskin kan det ta 20 sekunder.
– Vi är dem enda som vet hur snabbt det gick, säger arboristen Edvin Kimsjö.
Han tänker inte avslöja om han och de andra skogshuggarna klådde sågmaskinerna under premiärprogrammet av Duellen som går av stapeln på lördag i SVT med Carolina Klüft och Micke Leijnegard som programledare.
– Det är lätt att hitta personer som kan hålla i en såg. Det är svårare att hitta 10 personer som verkligen kan köra, säger arboristen Johan Tallkvist.
På hans höft hänger ett fem kilograms bälte som är kopplat till en 60 meters säkerhetslina. 28-åringen med flera arboristtävlingar i baggaget har precis hoppat ner från en lönn. Det var han som drog ihop skogshuggargänget med ett ålderspann på drygt 40 år.
– Det var roligt att det var flera generationer, och att jag inte var äldst, säger den 56-åriga trädfällaren Gustav Dyvling från Säby Hammarstugan i Gnesta.
Han gillade att det brände till under tävlingen. Att tajma hur fort det går att fälla ett träd kommer inte på frågan i normala fall.
– Det är inte någonting man gör. Säkerheten kommer först, säger Edvin Kimsjö och tillägger:
– Det var det givetvis även under tävlingen, men det var lite mer attack.
– Det gällde att fälla trädet i rätt riktning så att det inte föll träd åt alla jäkla håll, tillägger Gustav Dyvling.
– Man är lite av en perfektionist och vill att trädet ska falla på ett exakt ställe. Även om det går bra när den landar en meter åt sidan, säger han och Johan Tallkvist nickar instämmande.
Men de behövde inte träna extra på tekniken inför tävlingen.
– Vi gör det här varje dag. Det var spänningen och nervositeten som tillkom, säger Edvin Kimsjö som driver Arbcare i Gnesta.
Han ska snart ta sig an ytterligare en lönn. Svetten blänker i pannan under hjälmen och hörselskydd för motorsågens skorrande ljud är på plats.