Skolchefen om Tomtaklintskolan: Går åt rätt håll

Efter turbulensen som rått på Tomtaklintskolan ombads Trosa kommun att utreda situationen. Utredningen har skickats in till Skolinspektionen. Förbättringsförslag som större tydlighet i ledarskapet, bättre samarbete och färre skolkande elever lyfts fram.

Mats Larsson, skolchef i Trosa kommun.

Mats Larsson, skolchef i Trosa kommun.

Foto: Fredrik Ericson

Övrigt2018-01-21 19:30

Privatpersoner och elva personer ur personalstyrkan anmälde Tomtaklintskolan till Skolinspektionen (SI) efter massiv turbulens under det senaste läsåret. Situationen kulminerade i mars med att rektorn fick sluta på sin tjänst. Samtliga tre involverade fackförbund delade arbetsgivarens åsikt att det var bäst att rektorn slutade eftersom det saknades tillit.

SI lämnade över anmälningarna till Trosa kommun, som ombads att utreda situationen och vidta lämpliga åtgärder. Kommunen har nu skickat in sin utredning, där skolpersonal bland annat tillfrågats om vad som måste bli bättre. Tydligare strukturer och rutiner i och utanför klassrummet, är en del som lyfts fram.

"På kort sikt måste vi återerövra förtroendet för skolan, exempelvis jobba med arbetsmiljö och arbetsklimat, så att inte ännu fler lärare säger upp sig. Vi måste framför allt fokusera på en fungerande verksamhet", anser en anställd som på längre sikt vill se större tydlighet när det gäller ledarskapet och en fortsatt utveckling mot gemensamma strukturer och mål. Högre närvaro i skolan och rätt person på rätt plats, är ett annat förbättringsförslag.

Under rubriken "Vad skaver" påpekar en lärare att det behövs en tydligare tjänstefördelning. "Det känns som vissa jobbar hur mycket som helst medan andra inte har lika mycket att göra."

En annan skolanställd menar att sammanhållningen personalen emellan är bra, men att det vore bra med något mingel­tillfälle en gång i kvartalet för att lära känna var­andra.

Under läsåret har tolv personer, ungefär en fjärdedel av personalstyrkan, sagt upp sig från Tomtaklintskolan.

– De allra flesta direkt eller indirekt på grund av den bristande ledningen. Det rör sig om centrala personer som kanslist, vaktmästare och biträdande rektor samt legitimerade och goda pedagoger, påpekar två lärare som vill vara anonyma och som nu skrivit ett öppet brev där Trosa kommun och skolledningen kritiseras.

Mats Larsson är skolchef i Trosa kommun.

– Man jobbar med de utmaningar man har och det går åt rätt håll. Det har även gjorts rekryteringar av personer som ska börja till hösten och det är full bemanning. Dessutom har en person som lämnat skolan kommit tillbaka.

Du är inte oroad?

– Nej, det är en bra skola med många duktiga pedagoger och personal. Det finns ett bra samverkansklimat och mycket har hänt under våren. Det finns ett utvecklingsarbete som tagit fart efter jul, framför allt de sista månaderna, säger Mats Larsson.

Tomtaklintanställda om vad som "skaver"

"Rollfördelningen av arbetsuppgifter. Vem gör vad? Både i ledningen och bland personal. Tydligare tjänstefördelning behövs!"

"Att det känns som vissa jobbar hur mycket som helst medan andra inte har lika mycket att göra."

"En känsla av skev arbetsbelastning."

"Ovissheten är stor. Vad kommer hända? Vem slutar härnäst?"

"Det skaver för min del att jag inte är behörig lärare och att jag som gärna vill fortsätta jobba som lärare måste få till ett bra sätt att lösa detta på. Det skaver att så många bra personer omkring mig väljer att lämna denna verksamhet av olika anledningar."

"Ingenting."

"Jag kan inte komma på något i detta tillfälle, förutom att jag önskar få info även från årskurs 6 vad gäller diagnoser för att lättare kunna hjälpa dem i deras språkval."

"Jag tycker att jag vill ha "stöttning" i allmänhet, om de elever som jag har. "Att skolans regler inte följs fullt ut och att vissa elever har dispens på vissa regler. En del i personalen ger tillåtelse, trots att vi kommit överens i kollegiet vad som gäller."

"Att se kollegor gå på knäna på grund av arbetsbelastningen."

"Från att ha varit ett ganska tight gäng tidigare har hösten visat att det lätt blir gruppe­ringar när något känns fel på arbetsplatsen. Man kan väl kalla det för en krissituation där vissa försökt se möjligheter medan andra gett sig av eller gett upp."

"Många slutar, och det är nyckelpersoner. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gör att det känns tungt, men det känns tungt. l detta så känner jag mig väldigt splittrad och ensam."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!