Skrotbilar kan stå ägaren dyrt: "Klart jag ska ta bort dem"

Mannen hade upp emot 100 bilar och skrotbilar på sin tomt. Senast i september skulle han ha forslat bort 50 av dem, men det blev inte gjort. Miljönämnden hotade med att mannen riskerade 15 000 kronor i vite, men ångrade sig i går.

50 bilar skulle ha fraktats bort i september. Nu vill kommunen utdöma vite till mannen, som fortfarande har en mängd gamla fordon på sin gård.

50 bilar skulle ha fraktats bort i september. Nu vill kommunen utdöma vite till mannen, som fortfarande har en mängd gamla fordon på sin gård.

Foto:

Övrigt2017-09-08 21:30

För fem år sedan fick Nyköpings kommun klagomål från grannar om att det stod en mängd bilar i olika skick och annat skrot på en fastighet utanför Nyköping.

Familjen är intresserad av bilsport och har samlat på sig ett antal fordon under åren.

– Det är klart att det har gått överstyr, säger mannen till SN.

Miljöenheten tillsammans med fastighetsägaren vidtog en del åtgärder för att minska antalet bilar de följande åren, men 2015 gjorde miljöenheten en inspektion och nämnden beslutade att det behövdes en tidsplan för att rensa upp i området.

I februari i år beslutades att 50 fordon måste transporteras bort senast den 1 september och senast två veckor senare redovisa vilka av fordonen som tagits bort. Annars skulle mannen behöva betala 15 000 kronor i vite.

Men mannen hade missuppfattat tidsplanen och trodde att han hade på sig oktober ut för att ta bort bilarna.

– Jag har inte orkat och jag är tidsoptimist. Traktorn gick sönder och nu hinner skroten inte med. Jag kan lämna in ett par bilar i veckan, har de lovat. Miljönämnden ligger på och det är bra, det är ju deras jobb. Men jag känner att de har förståelse för att jag har viljan och drivet, det klart jag ska ta bort bilarna. De flesta har ingen motor och växellåda, så de står inte och läcker i alla fall, säger han.

29 av bilarna är nu bortforslade eller sålda, 21 återstår.

Det räckte för att miljönämnden under sitt sammanträde i går återremmitterade frågan om att utkräva vite.

– Det är ju inte meningen att vi ska bankrutta folk. Nu kände vi att det vi önskade började hända. Vite ska man inte utdöma bara sådär, utan det är för att någon inte gör det den ska göra. Nu har han börjat åtgärda, säger Martina Hallström (C), andra vice ordförande i miljönämnden.

Skrotbilar – ett miljöproblem

Sedan skrotbilspremien togs bort 2007 skrotas 100 000 färre bilar per år.

Förutom att skrotbilar, både på egen mark och dumpad i naturen, räknas som nedskräpning är det också miljöfarligt avfall.

Fordonet innehåller petrokemiska produkter (motorolja, drivmedel och växellådsolja) och ofta andra kemiska produkter (glykol, spolarvätska, blybatterier och köldmedia) som har en negativ inverkan på miljön.

Vissa ämnen är långlivade och anrikas i djur- och växtliv.

Att ställa en skrotbil som läcker farliga vätskor och ämnen är ett miljöbrott och ett brott mot miljöbalkens regler om nedskräpning.

Det finns ett producentansvar för uttjänta bilar, som innebär att det är tillverkaren eller den som fört in en bil i Sverige är skyldig att ta emot den gratis, och att se till att material och komponenter från bilen återanvänds, återvinns eller tas om hand på något annat miljömässigt godtagbart sätt.

Källa: Håll Sverige rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!