Snart dags för flytt till gamla glödlampsfabriken

Efter lång väntan kan arbetet börja med att göra om delar av gamla glödlampsfabriken på Väster till skola. Om något år kan de yngsta eleverna på Kunskapsskolan lämna modulerna på skolgården och flytta in i nya lokaler.

Kunskapsskolan har 518 elever i dag och behöver nya lokaler. Tills vidare går fyror och femmor i moduler som står på skolgården, men så småningom ska det bli klassrum i gamla glödlampsfabriken.

Kunskapsskolan har 518 elever i dag och behöver nya lokaler. Tills vidare går fyror och femmor i moduler som står på skolgården, men så småningom ska det bli klassrum i gamla glödlampsfabriken.

Foto:

Övrigt2018-01-20 09:00

– Jag tror att det blir bra, jag tror det blir bättre utrymme, till exempel i korridorerna och kapprummen, säger Tuva Björnsson som går i fyran på Kunskapsskolan.

– Vi har det ganska trångt nu, säger Lovisa Rinkefjord som också går i fyran.

En ändring behövs i detaljplanen för att det ska tillåtas att driva en skola i lokalerna som ligger på Brunnsgatan och i anslutning till Kunskapsskolan. Och det är den ändringen som ska ut på samråd snart, enligt ett förslag till beslut som ska upp på bygg- och tekniknämnden på tisdag.

Det är oklart exakt när de nya lokalerna kan stå klara, men om allt går som det ska kan det bli om ett eller ett och ett halvt år.

– Vi planerar att de som går i fyran nu får börja femman i paviljongerna också, därefter får vi se, säger rektor Linda Teske.

När de nya lokalerna är klara ska fyror, femmor och sexor flytta dit. Då blir det lite rymligare i stora huset för sjuor, åttor och nior. Slöjd, bild och luncher kommer fortfarande att hållas i stora huset.

I väntan på de nya lokalerna håller eleverna till i moduler som står på skolgården. Men innan det går att bygga om den gamla glödlampsfabriken till klassrum behöver det saneras, både inomhus och utomhus. Föroreningar finns kvar i marken och lokalen sedan industritiden. Innan ytan framför den nya skolbyggnaden byggs om så att den hänger ihop med övriga skolgården måste marken saneras då det finns kvar för höga halter av flera tungmetaller. Delar av marken ska schaktas bort och planen är att det ska göras i sommar. Under hösten och nästa vinter ska lokalen byggas om och saneras invändigt.

– Hela skolgården ska byggas om så att det blir roligare utomhusmiljö för eleverna, med tanke på att vi har yngre elever nu. Det kommer att bli ännu bättre, säger Linda Teske.

Kulturhistoriskt intressant byggnad

1897 uppfördes den gamla glödlampsfabriken i två våningar. Den har under åren byggts till. I dag används den till kontors- och handelsverksamhet. Värdefulla delar av huset är tegelfasaden, detaljer i fasaden, de ursprungliga fönstren och de ursprungliga glasade träportarna mot Brunnsgatan.

Området är dessutom kulturhistoriskt intressant då Nyköping är en residensstad som har utgjort ett viktigt politiskt maktcentrum sedan medeltiden. Staden var huvudort i Karl IX:s hertigdöme 1568-1622 och utvecklades då till ett av landets första förindustriella centra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!