"Social träning att gå på bio"

Gnesta är en av fem kommuner i länet som erbjuder skolbio. Något som länets filmkonsulent, Gunnel Nelzen, ser positivt på:– Det är dyrt att gå på bio så det är bra av demokratiska skäl att fler ges chansen. Dessutom finns pedagogiska fördelar.

Biosalongen i Elektron

Biosalongen i Elektron

Foto:

Övrigt2017-11-20 00:00

Aldrig förr har väl barn och unga varit så exponerade för film som i dag, framför allt via korta Youtubeklipp.

Antalet barn som aldrig gått på bio säxer samtidigt som film- och bildfönstren blir allt fler, säger Gunnel Nelzen, Film i Sörmland.

– Tillgängligheten spelar naturligtvis en stor roll i sammanhanget. Men det är en speciell känsla att gå in i biosalongens mörker och uppleva film, där man kan sitta och gråta tillsammans och efteråt tala om filmen. Det är även social träning.

Filmkonsulenten understryker att det är lika viktigt att se och analysera film och bild som att lära sig räkna och skriva. Det nya medielandskapet innebär ett ökat behov av kunskap om påverkansmetoder och i vilket syfte de görs.

– Vi ser även att intresset för medie- och informationskunnighet (MIK) är stort bland lärare. Vår informationsdag om MIK för skolfolk är nästan fulbokad.

Varför Gnesta tillsammans med Nyköping, Vingåker, Eskilstuna och Flen erbjuder skolbio men inte Trosa kan förklaras av ekonomiska skäl men även av att det inte finns en samordnare i förvaltningen.

– Det är viktigt att frågan hamnar på rätt förvaltning, barn och utbildning och inte enbart på kultursidan.

–På samma sätt som det är viktigt att få kliva in på en rikitg teater nån gång och inte bara se teater i skolans jympasal så är ett biobesök om året väl insvesterad kunskap, konstaterar filmkonsulenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!