Säsongen är inne på sina sista åkturer. Normalt sett varar den från november till april men även om det i år har varit bra förhållanden så överträffar de inte förra årets.
‒Då hade vi fantastiskt bra isar i Sörmland. De kanske till och med var bäst i Sverige men då fanns det knappt några havsisar. I år har de varit sagolika eftersom det varit en mer rejäl vinter. Då har det i stället varit mer snö här på hemmaplan, säger Lars Lundin och fortsätter:
‒Jag har väl åkt drygt 250 mil hittills i vinter. Men kanske för att jag tillhör det fanatiska släktet så kan jag tänka mig att sätta mig i bilen för komma till isarna. Jag sitter inte och väntar på att det bara ska vara is här.
Så är det även för många andra i Eskilstuna Långfärdsskridskoåkare som är en ideell förening med 200 medlemmar.
‒Medlem blir man för några hundralappar och då kommer det utannonserade turer. Då handlar det både om turer på helger och ibland vardagar. Sedan finns det även olika grupper beroende på hur långt man vill åka, säger Lars Lundin.
Förra veckan bar det av till Finland som i år har spegelblank is runt om i skärgårdarna kring Åbo och Åland.
‒Där har det bara varit kallt och inte kommit så mycket snö så de har jättefina havsisar. De har inte haft sådana isar på väldigt länge. Är man isfanatiker som jag, då är man ute efter den där blanka isen, säger han och skrattar.
Vad tänker man på när man åker på en sådan öppen yta?
‒Det är väl just att det är så öppet. Det är sådan skillnad mot en sörmländsk insjö för det är bara kala kobbar och majestätiskt och stort. Det är en naturupplevelse som är väldigt häftig.
Generellt sett klassas Sörmland som Sveriges bästa ställe när det gäller bra isar. Just Mälardalen är ett eldorado när det gäller skridskoåkning då kombinationen – massa småsjöar, stora sjöar och sörmlandskusten är lättillgänglig.
‒Mälaren är alltid bra och man kan åka långa sträckor. I år har Mälaren varit bäst, den har stått i en klass för sig. Den har på något konstigt vis klarat sig från mycket snö, säger Lars Lundin.
‒Den vackraste sjön är nog Båven, nere vid Sparreholm. Sjön har många öar och är väldigt flikig med 25 mil strandlinje så där går det att åka långa turer. Sedan är det så klart otroligt vacker natur och den räknas bland skridskoåkarna som en av Sveriges finaste sjöar.
‒Men i år har Båven varit helt oåkbar eftersom det har varit fullt med snö. Så har det även varit när det gäller Hjälmaren och Sörmlands skärgård.
Då var det bättre i december då andra sjöar i Sörmland erbjöd jättefin åkning. Många sjöar är grunda och fryser därför väldigt fort så det skiljer jättemycket från sjö till sjö.
‒Ja, är det klart och isen kan växa med två centimeter per dygn och då blir den bärig på tre dygn. Men det är under ideala förhållanden, är det snö på så tar det betydligt längre tid. När kylan och vindarna har kommit har det snöat väldigt mycket på ostkusten. Då har det inte blivit några direkta isar eftersom snön isolerar och det fryser dåligt.
Men att åka långfärdsskridsko innebär också en del risker. Det gäller att veta vad man ger sig in på.
‒Det är viktigt att ha nödvändig utrustning med isdubbar, ispik och ryggsäck med ombyte. Men det viktigaste är att man inte åker ensam. När ett sällskap åker ska de helst vara tre eller flera. Det har varit några tragiska olyckor i vinter där det bara har varit två och båda ramlat i samtidigt, säger Lars Lundin.
‒Man ska helst åka i en större grupp och gärna med en förening som har en ledare för då kan man känna sig helt trygg.
En annan detalj som kan ställa till det är en åktur tidigt och sent på säsongen.
‒Då våren börjar komma kan solen snart också börja påverka isen. Så från mitten av mars kan en snöfri is vara tre decimeter och stenhård på morgonen och hålla jättebra, men sedan när solen står som högst kan isen vara livsfarlig. Då måste man verkligen veta var man gör om man är ute på, det som vi kallar, vårisen.
‒När klockan närmar sig 12 ska man vara på ställen där det är skugga. Så man ska inte korsa en stor yta då solen steker som mest för då spelar det ingen roll hur tjock isen är, säger den rutinerade turledaren som varit aktiv långfärdsskridskoåkare i över 20 år.
Helgens väder ser inte ut att vara helt idealiskt för de som vill ut på isen i Sörmland.
‒Den här helgen blir det väldigt svårt att hitta en bra is här i Sörmland. Det är tjocka isar på Mälaren och många sjöar nu men det bästa vore att det blir fyra, fem grader varmt, sedan lite regn och sedan kallt igen, säger han avslutar med vad planerna är den närmaste tiden.
‒Jag hoppas jag kan komma iväg till Åland en gång till innan påsk. Den senaste veckan har det varit fantastiskt i Åbo och på Åland.