Spara pengar och miljö under rötmånaden

Barnfamiljer kan spara 3 000 till 6 000 kronor om året genom att slänga mindre mat. Livsmedelsinspektör Joakim Wenner rekommenderar att man tänker efter en extra gång när man dukar fram under varma sommardagar.

Handla mindre när det är varmt ute, rekommenderar Mats Lindblad, på Livsmedelsverket.

Handla mindre när det är varmt ute, rekommenderar Mats Lindblad, på Livsmedelsverket.

Foto:

Övrigt2017-07-01 10:00

I Sverige slänger vi omkring 19 kilo mat per person – i onödan, varje år. Det har Sveriges avfallsportal kommit fram till. De beräknar att en familj på fyra därmed slänger mat för drygt 3 000 till 6 000 kronor.

Svinnet innebär även att två miljoner ton koldioxid släpps ut i atmosfären för produktion av mat som går i sopen.

Elefanten i rummet är ofta datummärkningen på varorna. En tredjedel av befolkningen vet inte skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Det visar en ny Sifoundersökning med 1 000 svenskar.

Denna okunskap tar många medvetna sörmlänningar tillvara på. De handlar bland annat utgående och felmärkta varor från onlinebutiken Matsmart.

– Använd sinnena. Om det luktar och smakar okej, så ska det absolut inte slängas. Även om bäst före-datumet passerat. Datumet är bara en garanti på att varan ska hålla minst så länge, om den förvarats på rätt sätt, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Under rötmånaden blir det extra viktigt att följa instinkten. Mjölk som stått framme surnar snabbt och kött härsknar.

– Tänk efter när du dukar upp. Låt inte osten stå framme under frukosten till exempel. Fyll på hellre än duka fram, säger Joakim Wenner, livsmedelsinspektör i Nyköpings kommun.

Han understryker även att det är viktigt att varorna håller rätt temperatur på väg hem från affären.

– På 20 minuter från affären hinner varorna bli varma. Ta med kylväska och kylklamp, rekommenderar han.

Han och Mats Lindblad rekommenderar att man handlar mindre under de varma och fuktiga dagarna.

– Kylvarorna ska hållas kallt så att de håller så länge som det anges på förpackningen eller längre. Köp mindre frukt, grönt och bröd som riskerar att mögla när det är varmare och fuktigare ute. Och tänk på hygienen, säger Mats Lindblad.

Han tycker att rötmånaden är en bra påminnelse på saker som man ska tänka på under hela året, men vara extra noggrann med under värmeböljan.

– Så att man inte blir sjuk eller behöver slänga mat i onödan.

Joakim Wenner understryker dock att fler Nyköpingsbor blir magsjuka under vintern än under rötmånaden.

Slänger du varor som passerat bäst före-datumet?

Tips under rötmånaden

‑ Titta, lukta och smaka på maten.

‑ Tvätta händerna.

‑ Håll kall mat kall och varm mat varm.

‑ Håll rent på arbetsbänken.

‑ Diska redskap som använts till rått kött, fisk och kyckling.

‑ Genomstek kyckling och köttfärs.

‑ Ha 4 grader i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!