Stenar och bommar kan försvåra vid olycka

Markägare har rätt att sätta upp hinder – men det kan också fördröja en räddningsinsats om en olycka sker.

Övrigt2017-07-08 05:00

I Sörmlands skogar finns många bommar utsatta vid vägar som leder till natursköna platser.

– Ur miljöaspekt är bommar ett sätt för markägare att hindra människor från att köra ut i naturen och dumpa massa skräp, säger Hans Sandberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Södermanland.

Conny Nordmark anser att en annan aspekt bör tas med i bilden - säkerhetsrisken.

– Jag var med om en incident förra året då en turist brännskadade sig i närheten av Sörmlandsleden. Ambulansen som skulle hämta henne stoppades av en bom och vi var tvungna att bära henne 2-3 kilometer.

Albert Ellestad, landskapsingenjör på Nyköpings kommun, säger att kommunen också bekymrat sig över bommarna.

– Det blir nästan som "gated communities" när markägare stänger ute folk till följd av att många tar sig för mycket frihet i naturen. En växelverkan helt enkelt som är svår att lösa.

Torbjörn Erström, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst menar att det inte finns mycket att göra eftersom markägare har lagen på sin sida.

– Tyvärr får saker inte var ifred så jag förstår om de som äger marken sätter upp bommar. Vi har verktyg med oss så att vi kan bryta upp lås eller dylikt, men det tar lite extratid och det är klart att det skulle vara enklare om de inte satt där.

Han rekommenderar markägare att använda sig av något som heter Sverigelåset på sina bommar.

– Det är ett lås som vi på räddningstjänsten kan låsa upp.

Jan Österberg, insatsledare på räddningstjänsten i Nyköping, menar att det säger sig själv att bommar och stenar utgör ett hinder för till exempel ambulans.

– Man åker alltid så långt man kan, så det är klart att det inte är optimalt. Ju fortare man kan vara på plats desto större är chansen att rädda en människa eller släcka en brand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!