Atte Kappel fick en gratisbiljett till 2005 års Båtmässa i Stockholm. "Varför inte?", tänkte han och åkte dit. Efter att ha gått förbi alla stora båtar hamnade han vid ett gäng mindre montrar, där det tillhandahölls till exempel vattenskotrar och dykarutrustning.
– En firma sålde ut förra årets kitesurfing-modeller. "Oj, coolt!", tänkte jag. Det är ju knappast perfekta förhållanden i Sverige men när de sa att man kan åka på snö och is också tänkte jag: "jaha, okej, vi kör!". Den dagen förändrade mitt liv litegrann, skrattar han.
I september 2009 packade Kappel väskan "när det började bli kallt" och lämnade Sverige. Sedan dess har han tillbringat större delen av sin tid utomlands. Basen är på Filippinerna. Där är det "billigare, blåsigare och varmare", som han själv uttrycker det. Ifjol besökte Kappel inte mindre än tretton länder i kitesurfing-sammanhang. Tjusningen med sporten är i Kappels ögon att man rör sig med naturens kraft. På tävlingar, i disciplinen hydrofoil, kommer han ofta upp i 30-35 knop. Vad gäller att vara längst tid i luften har han det asiatiska rekordet: 12,6 sekunder. Som högst har en kitesurfare hoppat 29 meter upp i luften.
– Dessutom är det häftigt att man kan åka under väldigt olika förhållanden. I april var jag i Norge och tävlade i snö, när man kör i Sverige har man på sig våtdräkt och i till exempel Italien åker man i badbrallor.
Han beskriver kitesurfing som "en brädsport med segelinfluenser". Med seglet kontrollerar åkarna hur de rör sig. Sporten finns i många olika discipliner. Dels finns freestyle-varianter, där fokus är på att göra storstilade hopp och tricks. Atte Kappel deltar, som han själv uttrycker det, i de mer "ocoola" racing-grenarna. Sina fyra SM-guld har han vunnit i twintip, en disciplin Kappel kallar för "vindsurfing-slalom". Internationellt tävlar han i hydrofoil, som kommer vara med på OS-programmet i Paris 2024. Det är dock inget Atte Kappel siktar på.
– Nej, jag är 45 bast redan idag. Kom igen nu, skrattar han.
Frågan kan ändå inte anses helt orimlig, med tanke på att Nyköpingssonen alltså toppade världsrankingen ifjol. På VM samma år slutade han nia och i klassen 35+ var han bäst av alla. När SN når honom har han precis kommit ner till Italien, där 2018 års världsmästerskap går av stapeln i slutet av juli.
– Jag siktar på att behålla titeln i 35+-klassen. Vi får se om jag kan nosa på podiet också bland de yngre.
I år är Kappel en av tre svenskar på VM. Han berättar att sporten växer i Sverige. Den tilltagande konkurrensen på SM är ett bevis på det.
– Jättekul att vi har blivit fler. De två första SM-gulden vann jag lätt; jag kunde leva mycket på min rutin. 2017 och 2018 har jag fått kämpa betydligt hårdare. I år var det jättetajt. Det är några stycken som börjar komma ifatt mig nu, säger han.