Han har dessutom just gått över till 6-spann – från spann med ”bara” fyra siberian husky-hundar. Även om Joakim har ett duktigt ledarhundspar längst fram så är det förstås mera att hålla reda på. Men det blev succé direkt!
Visserligen vann du i SM i Kiruna men plats 6 av 25 på en kuperad VM låter bra för ett spann från Nyköping?
– Ja, mitt mål var topp tio. Flera av de utländska hundförarna håller en helt annan nivå än vad vi svenskar – flera av dem jobbar enbart med att köra hund – så kändes det rimligt. Jag var nära topp fem. Men att sluta som sexa i världen i min klass är jag såklart väldigt nöjd med!
– Både jag och min fru har vanliga heltidsjobb, pendlar och har småbarn, så utefter de förutsättningar vi har att träna våra hundar är vi väldigt nöjda med hur bra de står sig på ett världsmästerskap.
WSA Sleddog World Championships, alltså VM för draghundar, hade tävlingscentrum vid Svegs skidstadium.
– Arrangörerna hade arbetat hårt i flera månader för att trycka spåren, och med bland annat hjälp av Thomas Wassberg lyckades de verkligen få till spår av världsklass. Underlaget var riktigt bra, hårt men ändå snällt för tassarna. Tävlingen gick på skidstadion i Sveg, vilket medför extra kuperade banor – även om de mindre spannen har ännu mer extrema bansträckningar.
– Här hemma i Bränn-Ekeby har vi inga backar alls, så vi har satsat på att köra mycket tyngdträning med hundarna. Det har gett resultat; bra tryck uppför backarna i Sveg.
Är det du eller ledarhundarna i första leder som känner av vilket tempo som går att hålla?
– Ledarhundarna driver upp tempot utefter deras egen förmåga och reglerar oftast själva om någon blir trött. Mitt jobb är att se till att de inte tar ut sig för fort och håller hela vägen. Det är svårast när det går utför. De älskar de att bara springa på. Mitt jobb är att hålla tillbaks dem så de inte blir helt slut. Sedan får jag såklart också pusha dem och själv hjälpa till mer när det går tungt.
– Jag har en väldigt duktig tik och en hane som ledarhundar, men måste ju hålla koll på själv så att alla hänger med.
Jasså, man kan köra okasterade tikar och hanar i samma spann?
– Absolut, men när jag som nu hade en löptik i spannet uppstår det situationer – även om de oftast bara jobbar på när de väl är i gång så har de kvar driften oavsett hur trötta de är.
Förutom just på slutet innan VM har det väl inte gått att träna någon distans alls med släde?
– Vi tränar med fyrhjulig motorcykel större delen av året, vilket ger bra muskler och kondition. När det blir kallt ute är det mest optimala att det då ligger lite kallsnö på backen som gör det snällare mot tassarna, vilket vi hade fördelen att ha iallafall veckorna före VM. Sedan var vi uppe på en Norrlandsturné i nästan fem veckor under januari/februari, där vi körde fyra tävlingar och fick till bra träning på snö.
Vad innebär de här framgångarna för ditt framtida tävlande?
– Med tanke på att det är min första säsong i 6-spannsklassen, så det är verkligen en bekräftelse på att vi har bra hundar och att träningen gett resultat. Nu är det bara att spinna vidare på det här tävlingsspannet och hålla igång träningen. Det blir en tävling i april innan sommaruppehållet till september och i höst går Barmarks-EM i Sverige – så det stora närmaste målet är att försöka kvalificera sig dit.