Oxelösund klättrar alltså i årets rankning, från plats 179 i fjol till 138 i år. Däremot går det sämre för grannkommunen som hamnar på plats 247 av landets 290 kommuner. Resultatet baseras bland annat på lärarlöner, antal behöriga lärare och lärartäthet. Även meritvärde och andel elever som är behöriga till gymnasiet räknas in.
Anna Thörn som högsta ansvarig tjänsteman för skolorna i Nyköping gick inte att nå för en kommentar på torsdagen. Men Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden tycker att resultatet är nedslående.
– Det är alltid tråkigt att tappa, säger han.
Framför allt tycker han att Nyköpings skolor borde hamna bättre när det gäller det genomsnittliga meritvärdet när det har justerats efter förutsättningar.
– Där skulle jag vilja att vi låg bra.
Däremot tycker han att det är positivt att Nyköping har bättrat sig på punkterna lärartäthet och utbildade lärare. Kommunen har visserligen klättrat där, men ligger fortfarande på platser mellan 190 och 200, alltså inte en särskilt bra placering.
Petter Söderblom (M) är inte förvånad över Nyköpings dåliga resultat och tycker att det är ett tecken på att den politiska majoriteten inte prioriterar skolan.
– Jag har tjatat om att man ska prioritera skolan hela den här mandatperioden. Tyvärr går det åt helt fel håll, säger han.
Moderaterna vill ha mer pengar till skolan i Nyköping.
– Och det handlar inte om pengar till att bygga nya skolor. Det är inte en satsning utan något man måste göra för att det kommer fler elever. Vi måste satsa på lärare och på att göra skolan till en trygg plats där eleverna har studiero, säger Petter Söderblom.
Oxelösund har klättrat rejält sedan förra året, något som utbildningschef Peter Rasmussen ser som ett tecken på att kommunen är på rätt väg.
– Resultatet bekräftar att vi i Oxelösund lägger en stor andel av tillgängliga resurser nära barn och elever, säger han.
Likaså Trosa kommun klättrar och toppar i länet med plats 40.
– Det vi ser generellt för de kommuner som klättrar eller hamnar i topp på listan är att politikerna satt sig ned tillsammans med lärarprofessionen, enats om en målsättning och säkerställt att det finns resurser, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Hon är övertygad om att den återkommande rankningen påverkar kommunerna.
– Vad gömmer sig bakom sjukskrivningarna? Varför rankas vi lägre i lärartäthet trots att vi anställt fler lärare? En rankning ger inte alla svar, men vi vet att Bästa skolkommun driver skolutveckling.