Gnesta ingår tillsammans med Oxelösund och Nyköping i organisationen för personligt ombud. Syftet är bland annat att stötta utsatta personer, till exempel hemlösa, och att peka på brister hos berörda myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller kommunerna själva.
Som SN rapporterat om tidigare är Gnesta överrepresenterat i antal kontakter med personligt ombud, och avsaknaden av kommunkontrakt har tidigare lyfts fram som en brist. Nyligen skickades ett brev till kommunstyrelsen, för att påtala bristen igen.
Det framgår bland annat att "bostadssituationen för personer med psykisk funktionsnedsättning är väldigt svår i Gnesta".
– Vi enades om att göra det här mer formellt och fråga Gnesta kommun hur de ser på saken. Det är faktiskt en ganska stor brist, säger Solweig Eriksson Kurk, som sitter i ledningsgruppen för personligt ombud.
Kommunchefen Christina Hedberg svarade i veckan på brevet, och skriver att det finns en generell brist på hyresrätter i Gnesta, men att byggnadstakten kommer att öka framöver.
Några kommunkontrakt nämns inte, men Hedberg hänvisar till kommunens ägardirektiv till Gnestahem, som säger att bolaget ska "verka för att ta ett särskilt ansvar för de bostadsbehov som uppstår inom socialförvaltningens verksamhet".
Solweig Eriksson Kurk ger dock inte mycket för det svaret.
– Formuleringen "verka för" är ett gummisnoddsmål som är uppfyllt i samma ögonblick som man skriver det, säger hon.
Gnesta kommun är inte skyldiga att åtgärda bristerna som personligt ombud pekar på, men ett möjligt nästa steg för ledningsgruppen är att kräva svar från ansvariga politiker. Ledningsgruppen ska ta ställning till det på sitt nästa möte den 30 november.