De senaste veckorna har polisen fått information om ungdomar som använder droger. I flera fall fanns tillräckligt med belägg för att göra narkotikatester. Några ska ha testat positivt och är nu misstänkta för narkotikabrott.
Enligt Per Lindberg, områdespolis i Gnesta, handlar det om ungdomar i åldrarna 15-18 år. Han menar också att tyngre droger som kokain, amfetamin och extacy förekommer allt oftare, även om cannabis fortfarande är den vanligaste drogen.
‒Det handlar om vanliga städade ungdomar. Det är oroande att det är så enkelt att få tag på narkotika och att det har krupit ned i åldrarna, säger Per Lindberg.
Hur har en 15-åring råd att köpa droger som kokain?
‒Det är en jättebra fråga och något som man kanske ska vara lite orolig för. Vi undrar också var pengarna kommer ifrån, säger Per Lindberg.
Mats Engström är chef för socialtjänsten i Gnesta. Han berättar att cannabis har blivit relativt vanligt bland ungdomar från 14-årsåldern och uppåt och kommunen har sett en ökning i antalet orosanmälningar om cannabis bara under den senaste månaden. Tyngre droger som kokain är dock fortfarande ganska ovanligt, enligt Engström.
‒Det ser vi inte i någon större utsträckning och förekommer det så handlar det om äldre ungdomar.
Socialtjänsten håller just nu på att rekrytera personal och olika möten med polis och skola är planerade. Som vanligt är begreppet "samverkan" centralt när myndigheter ska ta sig an sociala problem. Men Mats Engström nämner också en mer konkret metod för drogbekämpning, nämligen nätvandring.
‒Det handlar om att vi ska vara där ungdomar rör sig, på sociala medier. I mars nästa år ska alla tjänster vara tillsatta och då ska vi sätta i gång det praktiska arbetet, säger Mats Engström.