Tystnad från regeringen – ministrar samlade efter misstroendeförklaring

Efter Alliansens besked om en misstroendeförklaring väntar alla på ett besked från statsministern.– Det bör bli under dagen, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, till TT.Flera ministrar är samlade på Rosenbad.

Övrigt2017-07-01 09:00

Transportstyrelsens IT-skandal har fått politiska konsekvenser. Alliansen väljer att rikta en misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det här kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling. Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen, sade Jan Björklund (L) vid Alliansens presskonferens på morgonen.

[fakta nr="3"]

Alliansledarna anser att hanteringen visar på allvarliga brister i ansvarstagande och i regeringskansliets informationshantering och vill att de tre statsråden avgår.

– Jag tycker det är vårt ansvar som folkvalda att snabbt och resolut markera att vi inte accepterar denna ansvarslöshet, säger Centerledaren Annie Lööf.

Statsminister Stefan Löfven (S) har ännu sent på eftermiddagen inte kommenterat Alliansledarnas besked. Flera ministrar har under dagen anlänt till Rosenbad.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, tycker att Alliansens agerande är oseriöst.

– Man väcker ett misstroendevotum mot tre statsråd utan att invänta vare sig KU:s granskning eller den granskning som statsministern själv aviserat att regeringen ska göra. Det visar att man inte är intresserad av en seriös granskning, säger han.

Ingvar Carlsson, före detta socialdemokratisk statsminister, anser att Alliansen agerar ansvarslöst och riskerar Sveriges stabilitet.

– I ett läge när det är oroligt i världen, det är oroligt i Europa och Sverige är i behov av en viss stabilitet. Då äventyrar man den, säger han till DN.

Alliansen räknar med att få majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring. Sverigedemokraterna kan bli vågmästare och säger sig stödja Alliansen i frågan.

– Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

[fakta nr="2"]

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är däremot ännu inte beredd att stödja Alliansens misstroendekrav mot de tre ministrarna, men meddelar på Twitter att hans parti kräver Anna Johanssons avgång.

För att en omröstning om misstroende ska kunna ske innan riksmötet åter har öppnat i september måste Allianspartierna begära att talmannen kallar in kammaren. När begäran har kommit in ska talmannen kalla in riksdagen inom tio dagar.

För att det extra sammanträdet i riksdagen ska bli av krävs 115 individuella namnunderskrifter. Det räcker således inte med att partiernas gruppledare eller partiledare skickar in en begäran.

Den kris regeringen står inför saknar motstycke inom svensk politik, enligt statsvetare som TT har talat med. Stefan Löfven kan tvingas att offra några av sina starkaste kort.

– Han kan antingen låta misstroendevotumet gå igenom och sitta kvar till nästa val eller så kan han välja att sparka ministrarna själv, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Alliansens ledare säger att det är upp till Stefan Löfven om Alliansens misstroendeförklaring mot de tre statsråden leder till att hela regeringen sätts i gungning.

– Problemet här är att regeringen har satt Sverige i gungning genom en djup och allvarlig säkerhetskris som ingen tar politiskt ansvar för, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

TT har sökt respektive statsråd som omfattas av misstroendeförklaringen. De avvaktar med att kommentera.

Fakta: Riksdagens misstroendeförklaringar

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger. För att en sådan ska väckas krävs att minst 35 ledamöter enas om det.

Oktober 2015: SD lägger misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S). Alliansen lägger ned sina röster och misstroendeförklaringen röstas ned med stöd av V.

Januari 2015: SD begär misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). SD röstar för, Alliansen lägger ned sina röster och S, V och MP röstar mot.

Oktober 2002: M fick igenom en omröstning mot att S tre veckor efter valet inte kommit överens om stöd från V och MP. Röstades ned med 174–158 (17 avstod från att rösta).

Oktober 1998: M fick igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S) mot att han inte avgått efter valet. Röstades ned med 186–82 (74 avstod från att rösta).

November 1996: M, FP, KD fick igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S) om uttalande under ett Kinabesök. Röstades ned med 204–119 (16 avstod från att rösta).

Februari 1985: M, FP och C fick igenom en omröstning mot utrikesminister Lennart Bodström (S) om uttalande om ubåtskränkningar. Röstades ned med 182–160.

Oktober 1980: S och VPK fick igenom en misstroendeomröstning mot statsminister Thorbjörn Fälldins (C) ekonomiska politik. Röstades ned med 175–174.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!