Skolan För inte så länge sedan ställde jag i denna tidning en fråga till skolansvariga i Nyköping rörande huruvida eleverna i staden fick den undervisning de har rätt till. Föga överraskande har ingen i administrationen eller den politiska ledningen bevärdigat frågan med ett svar. Däremot har följande kommentar inkommit från en som befinner sig i den aktuella verksamheten. Av lätt insedda skäl vill hen inte framträda med sitt eget namn:
”För tio år sedan kunde man läsa 7 språk på min arbetsplats. Vi höll kurser i vetenskapligt rapportskrivande inför universitetsstudierna. Skolan räknade 1100 elever. Sammanlagt tre disputerade lärare jobbade på skolan. Elever med särskilda behov togs om hand av den del av skolan som kallades ”Flexen”. Där bedrevs en lärartätare undervisning med gott resultat. För fem år sedan hade antalet språkval halverats, liksom antalet elever. De speciella universitetsförberedande kurserna var borta och skolan hade bara ett mål och ett syfte – att spara pengar. Inget ansågs vara en resurs – allt räknades som ”kostnader”.
I höstas var Flexen också nedlagd, ännu fler språk var strukna och hela elevvårdsteamet på sju personer sa upp sig, vilket ledde till en mindre administrativ röra som Skolverket inte såg på med blida ögon. Man kan fråga sig hur en verksamhet kan förfalla på det viset?
Mitt svar är tudelat - för det första har Nyköpings kommun visat ett otroligt dåligt omdöme (som alla läsare av SN kan erinra sig) när man anställt chefer för kommunens skolverksamhet. Allehanda karriärister, medelmåttigt begåvade byråkrater har anförtrotts det långsiktiga uppdraget att bygga en kvalitetsskola, bara för att sedan sparkas eller försvinna självmant efter 3 eller 4 år. Den nuvarande chefen deklarerade tydligt redan under anställningsintervjun, att tre år på posten var vad han ansåg sig vilja lägga. Längre ner på chefsnivå har det varit ännu värre. På 10 år har jag hunnit ha 15 rektorer och biträdande rektorer. Omsättningstiden för en rektor har varit runt 18 månader.
Ingen rektor som anställts under min tid, utom vår nuvarande, har både haft utbildning som rektor OCH erfarenhet av gymnasieskolan. Resultatet har blivit därefter. Skolverksamhet är en långsiktig verksamhet. När cheferna flyttar/sparkas precis lagom tills de hunnit lära sig jobbet, betyder det att utvecklingen stagnerar och rutiner faller sönder. Inte vad avser kvaliteten på undervisningen i klassrummet – mina kollegor är nämligen i mycket stor utsträckning trotjänare som kan sitt jobb och som varit här 10 eller 20 år. Men det som sker utanför klassrummet blir lidande. Lärare på Tessinskolan .”
Jag har efter kontakter med mer erfarna Nyköpingspolitiker förstått att lärarens historia är både sann och skrämmande och visar att vi riskerar att inte ge våra barn, våra elever, den utbildning de har rätt till. Vi saboterar därigenom deras livschanser.
Det är definitivt inte Liberalt!
Jan-Åke Gunnarsson (L) vice ordf. för Liberalerna i Nyköping