För fem år sedan ingick 150 företag i Hardox Wearparts. Sedan dess har antalet deltagande företag alltså tredubblats.
Framgången förklaras av att nätverket medför fördelar för alla inblandade parter, menar Jacob Sandberg, platschef på SSAB i Oxelösund.
– Det går inte att lura marknaden utan framgången beror på att nätverket är bra. Det har en klassisk och väldigt tydlig win win-situation, säger han.
Traditionellt sett säljs stål via en distributör. Olika företag köper stål av distributören på ungefär samma sätt som när en privatperson handlar på varuhus, kontakten med tillverkaren är obefintlig och över huvud taget är relationerna ganska anonyma.
Upplägget i Hardox Wearparts för snarare tankarna till franchise, även om liknelsen haltar något.
De verkstadsföretag som går med i Hardox Wearparts säljer specialstålet Hardox direkt till slutkunder. I gengäld kan SSAB hjälpa till med utbildning, marknadsföring och ibland även med affärsutveckling.
– Ett verkstadsföretag kan ha missat att rikta in sig mot någon bransch. Då kan vi tipsa om den och hjälpa till att utveckla affärsområdet, säger Kent Norling, ansvarig för Hardox Wearparts i Skandinavien.
För SSAB innebär upplägget en rad vinster. De verkstadsföretag som går med blir trogna kunder och sårbarheten minskar med en mängd mindre partners i stället för att vara beroende av en stor distributör.
– Nätverket har blivit allt viktigare för oss. I dag svarar det för 25 procent av vår försäljning av just Hardox. Jag tror att nätverket kommer att bli allt viktigare även i framtiden, säger Jacob Sandberg.
För de verkstadsföretag som gå med nätverket innebär deltagande bland annat ökad omsättning, berättar Sara Maltén, ansvarig för Hardox Wearparts i centrala och östra Europa.
– En undersökning visar att omsättningen i de företag som är partners ökade 30 procent mer än jämfört med andra företag, säger hon.
I Sverige är i dag 19 verkstadsföretag med i nätverket. Ett av de senaste att gå med är Larsson och Kjellberg i Oxelösund.
– I början behövde vi fråga företag om de ville gå med. I dag tar många företag kontakt med oss på eget initiativ och vill gå med. Känslan är att när ett antal företag har gått med i ett land, då sprider sig ryktet och fler vill gå med, säger Kent Norling.