Fälttävlansfamiljen på Lövsunds gård utanför Nyköping tog ett riktigt jullov i år. Visst, hästarna pysslades om, men det var inte fråga om någon ridning. Det var först i mellandagarna Anna satt upp igen.
Hon har nu ett spännande år att se fram emot.
– Men jag vet inte om jag kan toppa resultatet från 2018. Hoppas kan man ju men förutom det som hände med Box Qutie (stoet fick akut avlivas under VM i Tryon, USA) så hade jag ett fantastiskt år.
Redan den 15 januari åker hon ned till Holland för en hopptävling med nya hästen Billy Cointreau. Med på resan följer även Lotus och Fly Away.
– Jag vill starta Billy utomlands. Framridningsmöjligheterna på svenska tävlingar brukar inte vara så bra. Det är trångt och jag vill ge honom en bättre början, han är ju hingst, säger Anna.
I månadsskiftet februari och mars är det så dags för Grand Prix Eventing Invitational. Precis innan jul fick Anna en inbjudan till 50 000-dollarstävlingen i South Carolina. Arrangörerna bjöd in de 40 högst rankade ryttarna i världen och Anna var en av dessa.
– Klart att jag och William (Nilson Fryer, Annas sambo och coach) åker. Inte var dag jag får ett sådant här erbjudande. Och jag behöver ju inte ta med någon häst.
Arrangörerna står nämligen för den fyrbenta partnern.
– Jag har ingen aning vilken typ av tävling det är, eller om den arrangerats tidigare, men jag skulle gissa att den håller tvåstjärnig klass eftersom det står advanced level (avancerad nivå). Men hur det går...det beror ju lite på vilken häst man får, men de måste ju ställa upp med hästar som håller måttet.
Det kanske är bra att åka tillbaka till USA och få med sig lite mer positiva minnen hem än efter VM:et?
– Helt klart. Det är verkligen skönt att jag slipper ta med egen häst.
Innan avlivningen av Box Qutie hade Anna ett klart mål framför sig – OS 2020.
– Och jag har inte släppt det målet. Nu har Fly Away fått överta hennes roll, och jag tror på honom, det gäller bara att jag visar hans kapacitet för förbundsledningen också. Men fortsätter utvecklingskurvan uppåt, precis som den gjort i år, så är det inte omöjligt.
Fly Away blev för övrigt bästa svenska häst rankingmässigt förra året.
Men till OS i Tokyo i Japan blir det tuffare för fälttävlansryttarna. Antalet platser har nämligen sänkts av SOK från fyra till tre.
– Tidigare kunde de skicka ett ekipage som skulle hjälpa laget på vägen, nu är det de tre absolut bästa ekipagen som får åka. Det blir tufft.
Det stora målet för Anna i år med Fly Away är Badminton, som avgörs i maj, och så att försöka ta en plats i EM-laget. Ett EM som avgörs i tyska Luhmühlen, som både Anna och Fly Away känner väl till. Det blev en tionde plats ifjol i den fyrstjärniga debuten på den erkänt svåra banan.
– Badminton är det största man kan göra i fälttävlan, men har man en häst som kan klara det så måste man i varje fall testa, säger Anna.
Tanken är att Fly Away ska bli en stabil trestjärnig häst så därför blir det mest sådana typer av tävlingar innan höstens mål EM – eller rättare sagt fyrstjärniga tävlingar.
– För att göra det redan komplicerade tävlingssystemet i fälttävlan ännu svårare byter vi system i år. Förbundet vill att det ska likna hoppningens system, så en fyrstjärnig tävling blir en femstjärnig, en trestjärnig en fyrstjärnig och så vidare.
Förutom Fly Away har Anna två andra fälttävlanshästar i stallet, Techno, som hon signat ett nytt avtal med hästägaren om, och så nya fullblodet, Without Choice, med stallnamnet Toby.
– Techno ska få testa på trestjärniga tävlingar, men till en början blir det nog en lång tvåstjärnig, och Toby ska enligt planen gå lätta fälttävlansklasser. Han är ju inget halvblod, annars vore den logiska starten att kvala in till Breeders. Nu satsar vi i stället på unghäst-VM nästa år då han är 6 år.
Så nog har Anna mycket att göra, även om saknaden av Box Qutie fortfarande märks både i stallet och i sociala medier.