Fyrans klassrum har förvandlats till en teaterscen den här snöiga måndagen och alla mellanstadieklasser har satt sig i en halvmåneformad ring i klassrummet. Längst fram står skådespelaren Ulrika Nilsson som spelar huvudpersonen Eva i pjäsen. Eva har skapat en flyktväg in i en digital verklighet där hon heter Aviola. För i det verkliga livet känner Eva att hon inte finns, förutom när killarna i klassen trakasserar henne. En gång har hon fått en bandyklubba uppkörd mellan benen. Hon har också blivit smygfotograferad i duschen.
– Tänk om någon körde upp en bandyklubba mellan eran pappas ben när han är på sitt jobb. Hur sjukt skulle inte det vara, säger rollfiguren Eva.
”Jag är Aviola” är ett samarbete mellan Friends och pjäsens författare och regissör Henrik Ståhl som själv var utsatt för mobbning under sin skoltid.
Tanken är att pjäsen ”Jag är Aviola” ska väcka frågor kring barnets egna upplevelser av utsatthet och öppna upp för samtal om empati och normer.
– Jag är rutten som en gammal fisk, säger Eva. Pjäsen närmar sig slutet och Eva faller snyftande ihop på golvet.
Efter pjäsen får barnen ställa frågor till skådespelaren Ulrika Nilsson och en av killarna undrar om hennes tårar var äkta: ”Du blev så rörd”.
Ulrika svarar att hon blir rörd av den här besättelsen och förklarar att alla saker som händer i pjäsen är baserade på intervjuer som Henrik Ståhl gjort med elever på olika skolor.
Och när hon berättar att Henrik Ståhl själv blev mobbad under hela sin skoltid, brister flera av eleverna ut i ett medlidsamt ”oj”.
Monika Eriksson är klasslärare till årskurs sex på Dammlötsskolan. Hon berättar att man på skolan jobbat med barnrättsorganisationen Friends antimobbingmaterial sedan i höstas och eleverna har fått till uppgift att skriva ned tankar efter pjäsen.
– Vår skola är liten och eleverna lever i lite av en skyddad värld här. Men redan i höst ska mina elever börja högstadiet i Nyköping där de kanske kommer möta en annan värld. Jag upplever att några känner igen några av sakerna som togs upp i pjäsen, men många är undrande. Det här är ett viktigt arbetsmaterial för att förbereda dem på hur man kan bemöta mobbing och trakasserier, säger Monika Eriksson.