Vivi-Anne får kompensation - men tidigast i april

Vivi-Anne Andersson är en av 150 000 pensionärer som tidigare jobbat inom kommun eller landsting som i år fått sänkt tjänstepension.Nu inser arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) det orimliga och tar ansvar för den uppkomna situationen.

Makarna Evald och Vivi-Anne Andersson har båda en blygsam pension, men så länge de kan bo kvar i sitt hus i Lid kan de hålla kostnaderna nere. Att bo i en lägenhet i stan är otänkbart för båda.

Makarna Evald och Vivi-Anne Andersson har båda en blygsam pension, men så länge de kan bo kvar i sitt hus i Lid kan de hålla kostnaderna nere. Att bo i en lägenhet i stan är otänkbart för båda.

Foto:

Övrigt2018-02-07 06:00

Trycket blev för stort och SKL pudlade. De runt 150 000 pensionärer som drabbats av en rejält sänkt tjänstepension ska kompenseras. Pengarna kommer dock tidigast i april, retroaktivt.

‒Det har fått olyckliga konsekvenser som ingen kunnat förutse, säger Ulf Olsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Exakt vad som hänt kan ingen alltså svara på. Men för Vivi-Anne Andersson innebar konstruktionsfelet i tjänstepensionen att den kommunala tjänstepensionen minskade med 218 kronor. Medan den allmänna pensionen ökade med 219 kronor. Vilket alltså gav Vivi-Anne en krona mer i månaden. När hon nås av beskedet att nivån i tjänstepensionen nu återställs och att hon därmed får ytterligare 218 kronor i månaden under 2018 låter hon nöjd.

‒De där förbaskade pengarna bestämmer ju livet. Nu kan jag unna mig lite extra tulpaner i vår, så jag är jätteglad, säger hon.

[fakta nr="2"]

Kompensationen gäller för hela 2018, vilket innebär att samma tjänstepension som under 2017 nu kommer att betalas ut. Men rent praktiskt kommer inte pengarna i plånboken förrän tidigast i april, retroaktivt från januari, enligt Ulf Olsson.

Kovändningen från SKL kom efter att pensionärsorganisationerna SKPF och SPF Seniorerna övervägde att ta till rättsliga åtgärder mot pensionärerna.

Nu laddar Kommunal för att den här typen av fel inte ska uppstå igen och i ett uttalande i Aftonbladet säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att det är glädjande att SKL såg det orimliga i pensionsminskningen. SKL kommer nu tillsammans med fackförbunden att förhandla om en långsiktigt hållbar lösning från 2019 och framåt.

[fakta nr="1"]

Så funkar tjänstepensionen

Den rejält sänkta tjänstepensionen för cirka 150 000 pensionärer, gäller före detta kommun- och landstingsanställda i huvudsak över 80 år gamla, hänger ihop med att tjänstepensionssystemet gjordes om när den statliga pensionen ändrades på 1990-talet.

Bakgrunden är att tjänstepensionen och den statliga pensionen i kommunsektorn har konstruerats så att de är kommunicerande kärl. Tanken är att de två systemen tillsammans ska ge en totalpension, bruttopension.

När tjänstepensionssystemet gjordes om 2003 fick det till följd att den kommunala tjänstepensionen sänktes rejält i år som en följd av att olika index föll ut oväntat. Detta har inträffat även några tidigare år, men då i betydligt mindre skala.

Källa: SKL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!