Var sparar politikerna – om de verkligen måste?

Allt till alla! Mitt i valrörelsen kan det lätt kännas som att politikerna har hur mycket skattepengar som helst att använda – men vad tänker de spara på om de verkligen måste?

Centerpartiet vill gärna se mer solpaneler på kommunala tak. "Men om vi inte har råd får vi fundera på att stryka det även om det kan ge en vinst på sikt", säger Bo Höglander (C).

Centerpartiet vill gärna se mer solpaneler på kommunala tak. "Men om vi inte har råd får vi fundera på att stryka det även om det kan ge en vinst på sikt", säger Bo Höglander (C).

Foto:

Oxelösund2018-01-25 09:00

Det går bra för Sveriges kommuner just nu. De senaste åren har också Oxelösund visat bra resultat, betydligt bättre än grannkommunen Nyköping. Men både de egna prognoserna – och Sveriges kommuner och landstings (SKL:s) prognoser för hela riket – pekar på att överskottet snart kan vändas till ett underskott.

I början av året menade SKL i sin prognos att underskotten kommer öka – upp till 62 miljarder 2022 för alla Sveriges kommuner. Men det förutsatt att man inte ändrar arbetssätt, höjer skatten eller att statsbidragen ökar.

Även lokalt i Oxelösund ser överskottet ut att försvinna.

– Det ser bra ut för de två kommande åren, men 2021 vänder det nedåt enligt prognoserna. Men förhoppningsvis kan det vända uppåt innan dess, säger Patrik Renfors (V) som varit med och förhandlat fram de senaste kommunbudgetarna med Socialdemokraterna.

Den första besparingen är oftast lätt att göra för en politiker då den inte sällan går att motivera ideologiskt. För Vänsterpartiet handlar det om att inte ha vinster i välfärden.

– Varje krona ska gå till välfärden, säger Patrik Renfors.

Och ibland råder det delade meningar. Liberalerna nämnder LOV, lagen om valfrihet som en besparing. Något som alltså går på tvärs med Vänsterpartiet.

Men om du ska spara på något som ni egentligen vill ha kvar då?

– Det här är ju svåra frågor som man egentligen inte vill få under valrörelsen. Men då skulle vi spara in på hårda saker, som exempelvis vägunderhåll. Allt för att hålla välfärden; vården och skolan intakt, fortsätter Renfors.

Även oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) höjer ett varningens finger.

– Kommunerna har gått bra ekonomiskt nu, men vi är där snart nog. SKL har sagt att det kommer att bli sämre, säger han.

Bergentofts Allianskollega Bo Höglander (C) har också haft ett öga mot framtiden.

– SKL pratar om att mer måste skötas på ideell basis. Kommunerna måste prioritera mer och vi kan inte lösa allt i framtiden. Det kan vara så att exempelvis föreningar och kyrkor får ta ett mycket större ansvar. Vi blir allt äldre, men får inte mer pengar, säger han.

Hur Oxelösunds ekonomi blir kommer förstås att påverkas av många olika saker som händer utanför kommungränsen. Catharina Fredriksson (S) gör rikspolitik av besparingsfrågan.

– Kommunernas ekonomiska förutsättningar är också beroende på vem som vinner riksdagsvalet. Om vi Socialdemokrater får styra har vi utlovat 20 miljarder mer till kommuner och landsting. Det skulle naturligtvis underlätta vårt arbete framöver avsevärt, säger hon.

Det vill partierna spara på

S: De ekonomiska utmaningar som kommunerna står inför under kommande år kan mötas på olika sätt. Genom ökade intäkter på olika sätt, effektiviseringar, förändrade arbetssätt och arbetsmetoder, ny teknik och investeringar som på längre sikt skapar ett större ekonomiskt utrymme till våra kärnverksamheter.

V: Inga vinster i välfärden. Vi vill sänka resultatkravet för de kommande åren från två procent till en procent. Då får vi sju miljoner kronor extra.

MP: Miljöpartiet arbetar för en långsiktigt hållbar och robust ekonomi, med en måttlig befolkningstillväxt, som redan nu tar höjd för kommande sämre tider. Därigenom ska en jojo-ekonomi med snabb acceleration och panikinbromsningar elimineras.

SD: Kommunen måste prioritera kärnverksamheten. I ett ansträngt läge kommer vi därför att stödja avslag på övriga investeringar där driftsbudgeten ej är finansierad eller i övrigt oklar.

M: Sjukskrivningarna måste ner. Att inte bygga en ny restaurang vid gästhamnen. Att subventionera näringslivet på det här sättet är emot mina principer, säger Dag Bergentoft.

L: Inför LOV, lagen om valfrihet. Det blir ingen besparing direkt – men på sikt blir högre kvalitet inom exempelvis skolan en vinst.

C: Effektivare upphandling och mer konkurrensutsättning. Smartare lösningar inom exempelvis hemtjänsten som en ökad användning av artificiell intelligens som kan frigöra mer tid med de äldre.

KD: Satsa på att få ner sjukskrivningarna. Minska administrationen, där tror vi att det går att effektivisera, bland annat genom en effektivare upphandling. Spara på den politiska organisationen, bland annat genom att lägga ner kultur- och fritidsnämnden. Köp inte in tjänster från Kustbostäder på det sätt som görs i dag. Som det är nu så står skattebetalarna för en del av bolagets administration. Resultatet skulle i så fall bli högre hyror för hyresgästerna – om Kustbostäder inte sparar på administrationen, men lägre kostnader för kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!