Snart öppnas Nyköpings första padelcenter

Efter många försök, av många aktörer, står snart Nyköpings första padelcenter inflyttningsklar. "Vi hoppas kunna ha en smygpremiär i början av december", säger Robert Pettersson, en av initiativtagarna.

Här invid Biostaden på Norrköpingsvägen kommer det att bli två singelbanor och en dubbelbana för padel inom kort.

Här invid Biostaden på Norrköpingsvägen kommer det att bli två singelbanor och en dubbelbana för padel inom kort.

Foto: Tomas Larsson

Padel2019-11-06 11:56

– Om knappt två veckor kommer de första tre banorna levereras, säger Robert, som tillsammans med David Samuelsson och Johan Karlsson är de som står bakom projektet.

– David är väl den som är mest engagerad och som har spelat mest padel av oss tre. Vårt affischnamn så att säga, fortsätter Robert med ett skratt.

Det har funnits långt framskridna planer tidigare på ett padelcenter i Nyköping men som Robert förstår det har ingen bra lokal hittats.

– Vi försökte göra det i rätt ordning också. Först hittade vi en lokal och så tog vi kontakt med kommunen och frågade om den fick användas till idrott och sen började vi planera.

Det skedde för två år sedan och nu är lokalen, som tidigare hyrdes av Buzis, nästan klar för spel. Vad som återstår är att fräscha upp väggarna och montera banorna. Till en början blir det tre banor men det finns större visioner än så.

– Vi har runt 1000 kvadratmeter så vi har planer på att sätta in fler banor. Men då måste vi börja riva, vi måste ha en takhöjd på minst 6,5 meter, och för det behövs byggnadslov. Sen vill vi gärna ha ett kafé där och kanske någon mindre restaurang.

Robert berättar också om konferensrum, omklädningsutrymmen och plats för andra fritidsaktiviteter som fotbollspadeltennis, studsmattor, biljard och shuffleboard.

 – Vi måste ha ett lag med i seriespelet också, det är viktigt. Vi vill ha en helhet. Alla ska känna sig välkomna här. Företag ska kunna sponsra en bana och ha en stående tid varje vecka, man ska kunna gå in här en fredag innan bio och middag eller komma hit och spela bagarpadel vid sex på morgonen.

Padel är av initierade kallad den snabbast växande sporten i världen, och den som i Spanien är näststörst efter fotboll. Även i Sverige är sporten populär och det finns runt 100 padelcenter, men i östra Sörmland har det dock inte byggts så många hallar. Det finns en bana i Kiladalen, men det är allt. Men suget finns här också.

– Vi har redan fått 200 medlemmar på vår facebooksida och det är många som hör av sig, säger Robert och talar sig varm för den nya sporten.

– Man har roligt redan efter tio-femton minuter mer behövs inte. Lite lite skillnad med till exempel golf där jag många gånger var nära att ge upp. Det är inte så kul att gå och leta efter bollar i skogen. 

Så här kommer banorna att se ut i gamla Buzis lokaler vid infarten till Nyköping. Till en början blir det tre stycken, men tanken är att de ska bli fler banor efter att man fått bygglov beviljade.
Så här kommer banorna att se ut i gamla Buzis lokaler vid infarten till Nyköping. Till en början blir det tre stycken, men tanken är att de ska bli fler banor efter att man fått bygglov beviljade.
Det här är padel

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash.

Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet - vilket mer liknar squash.

Det fanns ett liknande spel som har spelats sedan 1920-talet men padel som vi känner till det i dag uppkom i Acapulco, Mexico, år 1969. Skapare av sporten heter Enrique Corcuera. 

1991 bildades en internationell padelorganisation.

Karta: Nyköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!