Pojke vann match i bordtennis – hotades av vuxen spelare

Vid en bordtennisturnering i Duveholmshallen i Katrineholm hotades en pojke av sin motståndare, en vuxen man. Mannen döms nu till skadestånd och dagsböter.

14 maj 2019 06:44

Mannen och pojken, som kommer från ett annat län i landet, möttes i en match under en bordtennisturnering i december i Katrineholm. I samband med att de vann bollar ska de båda ha utstött olika ljud, så som "Sa" och "Cho-lee". Pojken, som är i tidiga tonåren, vann matchen och medan de två spelarna fortfarande befann sig på spelområdet hotades han av sin motståndare.

Den medelålders mannen ska efter avslutad match ha sagt till pojken: "Cholar du en gång till så kommer jag att plocka dig på stan nästa gång jag ser dig", enligt domen från Nyköpings tingsrätt.

Den målsägande, pojken, blev rädd och ledsen men fortsatte turneringen.

Mannen förnekar gärningen med förklaringen att han skulle uppmanat pojken att sluta säga "Charlie", vilket han menar att han uppfattat det som att pojken sagt. Utifrån pojkens och matchdomarens vittnesmål döms mannen nu för olaga hot med påföljden 60 dagsböter om 450 kronor och till att betala pojken 5000 kronor i skadestånd.

Ljuden är inte en officiell del av spelreglerna vid bordtennis, men en del spelare använder ropen som självuppmuntran. "Cho", eller "Cho-lee", tros komma från kinesiskans "Hao Qui", som betyder "bra boll" och där "qui" uttalas "Cho". Det efterföljande "lee" ska betyda "igen". Det internationella bordtennisförbundet skriver i en artikel för att bli bra på sitt "Cho" att det bästa sättet att komma in i sin motståndares huvud är att vässa till sitt "Cho"-rop.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström