1980 blev Titti Jern-Andersson den första vinnaren i Ladies in action. Ett rallycup som strax innan startats av Ingwar Axelsson i Karlstad.
Han tog initiativ för att få med fler tjejer i motorsporten. Gensvaret var bra med förare som Susanne Kottulinsky, Pernilla Walfridsson (i dag Solberg), Tina Thörner och Ramona Karlsson. Tjejer som fick uppmärksamhet – inte bara för att de är tjejer utan för att de gavs förutsättningar för att lyckas. Och gjorde det.
Det blev så bra att tjejerna fick ett riksmästerskap att tävla om under några år. Men inte längre.
– Det är så synd. I ungdomsrallyn är det fortfarande många tjejer med och tävlar. Men av dem är det bara några få som fortsätter när de kliver upp i klasserna. Som Jonna Brådhe från SMK Nyköping som jag anser vara Sveriges snabbaste rallytjej i dag, säger Leif.
40 år senare plockar han därför upp konceptet igen.
– Det är med lite kluvna känslor, erkänner han.
Dels för att ett jämställdhetsprojekt kanske inte borde behövas 2022 i en sport där tjejer och killar redan tävlar på lika villkor.
Lite överraskad blev han också av reaktionerna, inte minst från tjejerna själva, när idén presenterades. Bara en sån sak som att det är en man som – än en gång – tar initiativet.
– Jag tycker bara det är kul och jag kan glädjas åt andras framgångar.
Hans egen dotter, Madicken Swärdh, tävlar och har fått bra möjligheter inför säsongen. Men Leif är noga med att betona att det inte är för hennes skulle han drar igång Ladies in action igen.
– Jag gör det för att sprida kunskap, bidra med tips och råd och skapa en sammanhållning. Jag vill spetsa till det, skapa en sammanhållning, men var och en väljer själv om den vill vara med, säger Leif som ändå fått över 100 medlemmar till gruppen i sociala medier på bara en vecka.
Leif tänker bredare än bara rally och inte bara den som sitter bakom ratten.
– Italienska Fabricia Pons blev den första kvinnliga kartläsaren att vinna ett VM-rally. I Monte Carlo nyligen hände det igen, med tyskan Isabelle Galmiche i högerstolen bredvid Sebastian Loeb.
Så när Leif fått med nio arrangörer till årets cup är det inte bara fyra kvinnliga förare som koras till vinnare utan också bästa kartläsare.
– Gästabudstrofén i Nyköping och vår egen Slottssprinten i sommar blir två av deltävlingarna. I KMK kommer vi att halvera startavgiften för alla tjejer. Jag har också en förhoppning om att vi då kan göra nåt kringarrangemang för att väcka intresset bland tjejer för motorsporten, både inom karting, folkrace och rally, säger Leif.