– Det var ett nytt sätt för oss att jobba på, berättar Hampus Juteryd, tävlingsledare under SM och ordförande i MSK Nyköping.
Företag som ville investera i evenemanget kunde välja mellan sex olika nivåer. De som valde det sjätte steget, guldpartnernivån, fick som belöning skjuts ut till skogen i Nävekvarn för att se rallyt på plats och bjöds även på mat från en annan sponsor.
– Det var uppenbart ett vinnande koncept eftersom vi fick med många företag. Från början var det nog ett eget koncept men vi tittade lite också på vad företagen ville ha också.
Att föreningen dessutom hade personer i sin närhet som kunde knyta den första kontakten med företagen gjorde inte saken sämre.
Hela 47 företag investerade antingen pengar eller material som grus och vägsalt eller arbetskraft till SM. För en del var det första gången.
– De var sugna på att satsa pengar på något som inte är varje år. Sist det var rally-SM här var ju för fem år sedan. Och sedan fick de en sponsorsfolder av oss där det stod exakt vad de kunde få av oss. Det gäller ju som förening att bjuda tillbaka till sina partners, säger Hampus Juteryd.
Bokslutet efter tävlingen är ännu inte gjort, men redan nu kan ordföranden säga att föreningen gått med vinst trots de stora kostnaderna.
– En vanlig tävling kostar oss runt 300 000–400 000 kronor. SM gick på runt 600 000–700 000 kronor. Det är betydligt större återställnings- och säkerhetskostnader i en sådan där tävling.
Hampus Juteryd kallar strategin ett SM-koncept och det kommer inte att användas till de årliga tävlingarna.
– Vi vill inte slita ut de företag som är med på de större evenemangen, resonerar han.
Att SM gett bra PR för klubben råder ingen tvekan. Att starten gick från Stora torget i Nyköping spelade så klart stor roll. Hampus Juteryd berättar att han ibland blir igenkänd på stan numera och att folk överlag är intresserade av rally.
– Det är jätteskoj. Vi har fått bra respons från många olika håll och vi jobbar på att få ett SM till inom en snar framtid.
Det blir dock inte tal om ett nästa år. Det blir heller ingen Gästabudstrofé i vår utan istället fokuserar föreningen på hösttävlingen Lövdansen.
– Vi har andra aktiviteter på Björshult nästa år när Gästabudstrofén brukar avgöras. Jag kan inte avslöja vad än, så det får jag återkomma om, men det är något vi aldrig arrangerat tidigare. Det är bara små detaljer som återstår, säger han hemlighetsfullt.