Rasmus redo för tuffa test

En 20-åring som helt saknar erfarenhet av seniorhockey ska fylla en ytterst viktig post när Nyköpingshockeyn ska återetableras på division 1-nivå. – Men jag gillar när det är lite press, säger nye Gripenmålvakten Rasmus Hedström inför allvaret.

6 september 2017 06:00

Rasmus har åtminstone nosat på seniorhockey i den bemärkelsen att han vaktat båsdörren i en och annan SHL-match för Linköping, klubben som Nyköping Gripen Hockey lånar honom ifrån denna säsong. Den gångna säsongen innehöll även ett och annat inhopp som målvaktsbackup i det allsvenska uppstickarlaget Västervik.

– Det ska bli kul att få testa på seniorhockey ordentligt nu. Klart det kommer bli skillnad, säger Rasmus.

Han tycks redan nu, inför den riktiga seniordebuten, ha klart för sig hur det kommer att märkas rent konkret.

– I juniorhockeyn är det inte så mycket tanke. Farten skiljer inte så mycket, men på seniornivå är det mer moget spel. Inte minst i puckhanteringen, jämför Rasmus.

Den storväxte – 188 centimeter och 85 kilo – tillhör alltså SHL-klubben Linköpings organisation. En ny målvaktsmedlem där från och med i år är för övrigt Nyköpingskillen Matteus Ward, som ska gå hockeygymnasiet i den östgötska residensstaden. J18-hockey, och potentiell J20-dito, väntar för det 16-åriga målvaktslöftet.

– Tanken är att jag ska vara här och få så många matcher som möjligt. Sedan kan det bli att jag åker upp, ner, fram och tillbaks ifall det skulle bli målvaktsstrul i LHC, redogör Rasmus.

Högst begränsad seniorrutin alltså – men att han är ett intressant råämne med stor potential råder det inga tvivel om. Den vänsterplockande 20-åringen har gjort tre U17-landskamper och vann klassikern TV-pucken med Stockholm Nord 2012/13.

– Jag ser mig som en ganska lugn och trygg målvakt som inte stressar upp mig. Tycker också att jag har ett ganska bra spelsinne som gör att jag ser situationer lite enklare och tidigare.

Rasmus är annars en bra spegelbild av truppen i stort. Ung, hungrig och med framtiden för sig. Äldst är backen Freddie Byström – ende spelare född på 80-talet (1989).

– Vi kommer nog främst vara ett försvarande lag. Samtidigt är det många unga och hungriga spelare med mycket attityd, som verkligen vill vinna, säger Rasmus om laget han kommit till.

Han tycker att den senaste tidens insatser i försäsongsmatchandet bådar gott.

– Resultaten har väl inte riktigt speglat matcherna. Men det känns som att vi verkligen förstått allvaret på sistone

På målvaktsposten denna säsong kommer han att kampera ihop med William Lundsten. Den ett år äldre målvaktskollegan hade en bökig fjolårssäsong som i ren matchväg endast gav en chans i division 2 och en handfull i Nyköpings Hockey Ungdoms J20-gäng.

– Konkurrens är alltid kul och bra. Det gör att man måste prestera varje gång, säger Rasmus.

Och han lär högst sannolikt ha en hel del att stå i per omgående. Seriefavoriten och lagmaskinen Huddinge – som går för uppflyttning – står på nykomlingens premiärlott. Ett motstånd som lär påminna Rasmus om skillnader juniorhockey kontra seniorhockey.

– De agerar nog som ett seniorlag. Vi går in som en underdog som ska göra vad vi kan för att vinna, avslutar Gripens nye förstemålvakt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rickard Jansson