TREC – den minsta grenen, som passar alla

En ridsportdisciplin som riktar sig till ryttare som helst drar till skogs? Jo, det finns faktiskt en sådan. Den heter TREC, kommer från Frankrike och det spelar ingen roll vilken typ av häst man sitter på.

Hur var det nu? Hur ska man ta sig igenom vissa hinder?  Driva Carlsson på Molly lyssnar. ÖSLR och Svea TREC:s prova-på-dag med TREC lockade många nya ekipage under lördagen. Och det är precis vad TREC-förbundet vill.

Hur var det nu? Hur ska man ta sig igenom vissa hinder? Driva Carlsson på Molly lyssnar. ÖSLR och Svea TREC:s prova-på-dag med TREC lockade många nya ekipage under lördagen. Och det är precis vad TREC-förbundet vill.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Ridsport2023-03-27 09:15

Under lördagen arrangerade Svea TREC, en av två TREC-föreningar i Sverige, i samarbete med ÖSLR en prova-på-dag på Nyäng i Nyköping.

18 ryttare hade nappat på arrangemanget och fick testa på lite hinder. Under tak visserligen, när det är tävling sker det vanligtvis utomhus och i skogen.

Hindren är naturliga och ska likna de hinder man stöter på i skogen.

– Man kanske måste hoppa över ett dike eller öppna en grind. Det är en kombination av western ridningens hinderbana och fälttävlan. Man kanske dömer på olika sätt bara. Det plockas fram nya hinder nu också så sporten utvecklas hela tiden, säger Sophie Alm.

Hon är medlem i Svea TREC (Finspång) och hittade sporten för många år sedan. 

– Jag tävlar vanligtvis i långdistans och för 10-15 år sedan hade jag en häst som inte höll för distansridningen. Jag kollade upp sporten då, men det rann ut i sanden, tills jag hittade den för tre år sedan. Jag ville ha ett komplement till distansen.

Hon gick några kurser och tog det obligatoriska gröna kortet.

– Det handlar egentligen mest om att man ska klara av orienteringen, säger hon.

undefined
Helene Kardefeldt på appaloosan Yuka.

I TREC tävlar man nämligen i tre moment; PTV (hinderteknik), MA (gångartstest, långsam galopp och snabb skritt) och POR (orientering).

– Med karta och kompass. Men upp till C-klassen får man tävla i grupp så man blir inte bara utslängd i skogen. Man behöver inte vara rädd för att rida vilse utan man kan brainstorma med andra alltså. Sedan blir man modigare och modigare och en dag kanske man törs rida ensam, säger Sophie.

– När man kommer upp i de högre klasserna tävlar man ofta under två dagar eftersom orienteringsmomentet kan ta nästan en hel dag. Om man rider i A-klass kan orienteringen vara upp till tre mil och det kan ta runt åtta timmar. När jag rider samma sträcka i distansritt så tar det en och en halv timme. Det är lite skillnad, säger hon med ett skratt.

undefined
Det här hindret ska föreställa ett träd med låga grenar. Man ska rida under det och helst i galopp, det ger mest poäng.

Det här låter som en sport för de som gillar att rida i skogen?

– Absolut. Det är de människorna vi försöker hitta nu. Vi kommer att ha en prova-på-dag i orientering i maj i Nyköpingstrakten. Det kommer att vara läger i sommar och flera prova-på-dagar, det är bara att gå in på vår hemsida och kolla.

Det arrangeras bara fem tävlingar per år i Sverige, men även om TREC är en liten sport så rids det både VM och EM. I det senaste VM:et i Frankrike hade Sverige två representanter i youngriderklassen. 

undefined
Kristina Hagberg på Khrim, som bara har ett öga.

– Nästa år är det EM i Holland och det är målet just nu för oss, säger Sophie Alm.

Under prova-på-passet var det enbart leende på allas läppar.

– Vi leker mest och när jag är glad så blir hon glad. Den känslan man har i kroppen förmedlar man ned i hästen. Då kan man busa och vara lite "oseriös", säger Katarina Sandås på quarterhästen Rash Shady Rebel.

Den minsta ridsportgrenen

TREC är en förkortning av franska ”Technique Randonnee Equestre de Competition” – översatt på svenska ”tävling i uteritt”. 

TREC passar alla ryttare, hästtyper och raser. 

TREC uppstod i Frankrike på sextiotalet. Från början var det ett kvalitetstest för ridguider inom turismen.

"Ett saligt hopkok på hästraser, åldersspann på folk. Det var faktiskt islandshästföreningen som tog in tävlingsgrenen från början till Sverige".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!