Klubbarna tveksamma till att arrangera tävlingar

Ridklubbarna i Sörmland kan arrangera tävlingar för ungdomar från och med den 1 juni, men de flesta kommer att avstå.

Även om Svenska ridsportförbundet har gett ridklubbarna okej att arrangera tävlingar för barn och ungdomar från och med den 1 juni är det många föreningar som ställer sig tveksamma till att göra just det.

Även om Svenska ridsportförbundet har gett ridklubbarna okej att arrangera tävlingar för barn och ungdomar från och med den 1 juni är det många föreningar som ställer sig tveksamma till att göra just det.

Foto: Sandra Nordin

Ridsport2020-05-06 10:40

– Rent krasst finns det ingen anledning att arrangera en tävling. Det kostar för mycket, säger Åsa Kempe på Smedstorps RS utanför Nyköping.

Ridsportförbundet väljer alltså att öppna upp för barn- och ungdomstävlingar. Men då måste föreningarna följa en hel del regler. Det får till exempel bara finnas 50 personer på området samtidigt, barnen får max ha en medhjälpare med sig och man måste bo inom en radie av tio mil från tävlingsområdet eller komma från samma distrikt.

I Smedstorps RS hade man, innan viruset slog ned som en bomb, planerat för en hopp- och dressyrtävling i mitten av juni. Nu är de tävlingarna inställda.

– En dressyrtävling skulle vara lättare att genomföra, men vi har genom åren inte haft så många ponnyekipage anmälda. Vårt snitt låg på 16 ekipage och skulle vi anordna en tävling med det startfältet skulle vi behöva ta 500 kronor i startavgift och det tror jag ingen vill betala, säger Åsa Kempe och fortsätter.

– Vi brukar ha mellan 15-20 funktionärer. Säg att vi tar minimitalet, men då behövs dessutom en hel del parkeringsvakter som ska se till att det bara finns 50 personer på området. De kommer under dagens lopp även bli exponerade för mer än 50 personer så vem skulle vilja ta det jobbet.

Att de inställda tävlingarna drabbar klubbarna råder ingen tvekan. Smedstorps RS drar in mellan 40-50 000 kronor på ett år.

– Inte mycket kanske men det är pengar som går till medlemmarna; reseersättningar och andra aktiviteter. Vi har faktiskt inte haft en enda sådan under våren, säger Åsa.

I Vingåkers RF är Guldsporren det stora arrangemanget varje år. Den kommer inte att kunna arrangeras om restriktionerna kvarstår.

– Vi brukar ha cirka 2 000 personer på plats under tävlingarna och det krävs uppemot 100 funktionärer. Det skulle vara svårt att göra en mindre variant också. Vi behöver domare, överdomare, personal till sekretariatet, tidtagningspersonal, hinderpersonal och banbyggare så det skulle bli väldigt svårt att få in särskilt många starter, säger VRF:s ordförande Sandra Svensson.

Om inte Guldsporren kan genomföras blir det en kännbar förlust för klubben.

– Just nu är det svårt att uppskatta hur stor den blir, men vi kämpar för att kompensera på andra sätt.

I Nyby Torshälla RK planerar man för att starta upp tävlingsverksamheten så smått.

– Vår plan är att köra men med mindre antal tävlande än normalt vilket gör att vi kan sprida ut starterna under dagen. Vi kommer genomföra riskanalysen enligt instruktion från förbundet.  Dressyrtävlingen den 7 juni kommer inte att bli som en vanlig tävling tyvärr, men den blir av, säger ordföranden Camilla Helgesson.

Nyköpingsklubben ÖSLR funderar på att ha en träningstävling, en så kallad Pay & Jump, i juni.

– De brukar vara populära och locka 60-80 startande. Men nu kommer den i sådana fall bara vända sig till ungdomar. Vår stora tävling den 16 maj måste vi ställa in. Det är den som säkrar ekonomin för det här halvåret, säger Regina Ericson i tävlingskommittén och fortsätter.

– Det är inte så att vi står och faller med den. Vi har inte lika mycket omkostnader som de som har hästar och personal att tänka på, men vi har anläggningen som vi måste betala för.

Vad som är lite mer kännbart är det minskade antalet medlemmar.

– Eftersom folk inte kan tävla har de inte löst någon licens och då behöver de inte heller vara medlem någonstans. Jag får hoppas att vi får tillbaka dem så småningom.

Bara 50 personer får befinna sig på tävlingsområdet på en och samma gång. Det inkluderar funktionärer också.
Bara 50 personer får befinna sig på tävlingsområdet på en och samma gång. Det inkluderar funktionärer också.
Det här gäller

En riskbedömning kommer att göras innan tävlingens proposition godkänns.

Barn och ungdomar upp till 18 år får tävla. Deltagarna får ha en medhjälpare med sig till tävlingen.

Högst 50 personer inklusive funktionärer får vistas på tävlingsplatsen.

Upptagningsområde för tävlingen är det egna distriktet, alternativt får ryttaren inte bo längre än tio mil från tävlingsområdet.

För att fler ryttare ska få tävla bör det vara en lång paus mellan klasserna, så att de som tävlat ska hinna åka och nya anlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!