– Trist men ändå jättekul på något sätt. Senaste åren har vi gått på konstgjord andning, säger Therese Sidén i klubben som nu inte finns.
Vi befinner oss på Bullersta, där NRS fram tills 2016 hade sin verksamhet i form av en ridskola. Föreningen bildades för övrigt 1971.
NRS gick som sagt i konkurs först, men startades om på nytt efter att anläggningen sålts.
– Då fick föreningen leva vidare. Vi försökte hanka oss fram på Berga gård ihop med Mia Jägerdén och hennes ponnyskola. Där stoppade vi in lite pengar för att den verksamheten skulle flyta på. Framför allt så att ponnybarnen kunde fortsätta rida.
Efter annonsering kom en ny aktör in på marknaden, Shima Yosefi på Lilla Bergstuga. NRS hjälpte även henne till en början, innan hon efter två terminer tyckte att hon klarade sig själv.
– Då blev det lite vakuum, hur vi skulle agera. Det har stötts och blötts flera gånger. Ska vi försöka starta eget? Ska vi se vad som händer på Nyäng? Vi snickrade även på ett eget upplägg hur vi skulle kunna ta över den nybyggda ridskolan, men vi släppte idén. Det hade krävts för mycket och vi är en ideell förening.
Therese Sidén säger att medlemsantalet samtidigt hade sjunkit i föreningen och att tillväxten inte var densamma som innan 2016. NRS hade dock fortfarande en bra slant kvar i klubbkassan.
– Vi var inne på att göra ett stort hästevenemang, så att vi kunde ge tillbaka lite till de gamla medlemmarna, men det skulle bara blivit en happening. Och alla tidigare NRS-medlemmar är i någon de av sex aktörerna, så då tyckte vi att det var bäst att sprida pengarna till de som faktiskt jobbar med det här.
En halv miljon kronor fanns kvar i kassan och den fördelades lika, det vill säga 83 500 kronor till Håcknesta gård, Stjärnholms ridskola, Nyköpings ridskola samt tävlingsklubbarna ÖSLR, Kiladalens LRF och Smedstorps RF.
– Andra verksamhet blöder för det är en skitdyr sport. Vi kände att vi var tvungna att göra något för dem, säger Therese Sidén.
Villkoret för de föreningar och verksamhet som fick pengarna var att de skulle gagna barn och ungdomar.
Stjärnholms RF tackade och beslutade på studs att de skulle köpa en ridskolehäst.
– Vi är jätteglada över det bidraget. Det kom så välbehövligt. Vi hade planer på att köpa en häst, men nu kan vi göra det snabbare, säger stallchefen Emily Doyle.
Men hur känns det att en gammal förening som NRS läggs ned?
– Det känns väldigt vemodigt och tråkigt. Jag kommer ihåg tiden när både Bullersta och Stjärnholm fanns, ja Stjärnholm existerar ju ännu men du förstår. Det var full fart och många ridande i regionen. Nu har ridintresset gått ned. Det är färre som rider. Och det är klart, när det bara fanns en ridskola och man inte kom in, ja då skaffar man sig andra aktiviteter. Det har gjort att vi tappat en hel generation. Nu måste vi arbeta upp det igen.