Dyrt att driva ridskola – priserna skenar

Sverige är världsbäst i hoppning men ridsporten står inför svåra tider. Var sjätte ridklubb har försvunnit de senaste 15 åren och ridskolor läggs ned. I Stjärnholms RF har man fått höja avgiften för seniorer för att få in lite extra intäkter.

Det står 300 personer på kö till Stjärnholms ridskola, så trycket är stort. Samtidigt kostar det numera mycket pengar för att driva en ridskola. Matilda Andersson (närmast på bilden) var hästskötare i stallet 2021. Arkivbild

Det står 300 personer på kö till Stjärnholms ridskola, så trycket är stort. Samtidigt kostar det numera mycket pengar för att driva en ridskola. Matilda Andersson (närmast på bilden) var hästskötare i stallet 2021. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Ridsport2023-09-20 17:53

2022 fanns det 841 ridklubbar i Sverige, knappt hälften, 450 stycken, drev en ridskola. Och det finns inte en enda av dem som inte är pressade på grund av ekonomin. El, bränsle, foder, strömedel, konstgödsel och plast, allt har gått upp.

– Allting går upp, alla priser går upp och vi vill inte höja för mycket. Vi vill ju att alla ska kunna rida och tillbringa sin fritid i stallet. Det är så viktigt ur många aspekter, säger Ulla Bergström ordförande i Stjärnholms RF som driver ridskolan utanför Oxelösund.

Föreningen har 320 elever, 340 om man räknar in Realgymnasiet, men cirka 300 står på kö.

– Vi har fått höja våra priser, speciellt för seniorerna. De kommunala bidragen har inte höjts på flera år, varför vi förutom att bearbeta kommunen söker sponsorer och så försöker vi spara på allt och ytterligare öka de ideella insatserna. Vi har försäljningar och många aktiviteter, samarbetar med Realgymnasiet och bedriver pararidning som Röda korset stöttar oss med. 

För en junior som är medlem i föreningen kostar en 45 minuters lektion med tio elever 210 kronor. Som senior får man betala 255 kronor. Vill man rida en hel timme och i en mindre grupp (åtta elever) så är prisskillnaden 315 kronor för juniorer och 400 kronor för seniorer.

– Vi får kommunala bidrag samt statligt lok-stöd för juniorerna men dessa bidrag har inte ökat i takt med hur kostnaderna ökat. För oss gäller det att belägga så mycket som möjligt. Vi försöker att ha fulla grupper och träningar och det har vi. Vi har ju kö. Att hästintresset är stort märks på de köer vi också har för att vara skötare. Det är tråkigt om generationer inte får tillfälle att börja rida eftersom vi vet att det är en sådan bra miljö att utvecklas i, umgås med hästar och över generationsgränserna. Ridskolan fungerar som en fritidsgård, öppen från 07.00 till 21.00 och tar stort socialt ansvar.

Ulla Bergström poängterar vikten av att ha en bra hästhållning också. Att få hästarna att trivas och vara friska. Ridskolan äger 27 hästar, men det finns 40 stycken totalt på anläggningen eftersom man även hyr ut boxplatser.

– Vi är en kvalitetsmärkt ridskola också så det gäller för oss att vi bland annat sköter om arbetsmiljön. Vi har åtta anställda, några via arbetsmarknadsplats åtgärder. 

Vad behövs för att ridskolorna i Sverige ska finnas kvar?

– Vi behöver hjälp med den ekonomiska biten. I föreningen jobbar vi för att vi ska ha ett litet plus varje år för att kunna bibehålla hög kvalitet i hästbesättningen och verksamheten så vi fortsatt bibehåller våra ungdomar. Vi ska ha bra välutbildade hästar. Det ska vara roligt att rida även när du kommit en bit på väg, säger Ulla Bergström.

Karta: Stjärnholms slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!