Egna träningen viktig för sörmländska ryttare

Ryttare har tidigare varit bra att ta hand om sina hästar, men struntat i den egna kroppen. Så är det inte längre. Det tränas som aldrig förr vid sidan om hästryggen.

Innan hjärtproblematiken sprang Nina Hofmann Küppers mycket, men det fungerar inte så bra längre. "Jag äter medicin som ska bromsa pulsen så då är det svårt för mig att göra pulshöjande träning. Men jag tömkör så då springer jag så det klarar jag. Men jag kan inte springa långa distanser."

Innan hjärtproblematiken sprang Nina Hofmann Küppers mycket, men det fungerar inte så bra längre. "Jag äter medicin som ska bromsa pulsen så då är det svårt för mig att göra pulshöjande träning. Men jag tömkör så då springer jag så det klarar jag. Men jag kan inte springa långa distanser."

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Ridsport2021-04-29 09:16

Nina Hofmann Küppers, dressyrryttare från Gnesta, hade testat allt; löpning, simning, cykling och styrketränat, men fastnade inte för något. Tills hon hittade yogan.

– Jag började på Trosa Hot yoga för två-tre år sedan. Då var det bara ett komplement till ridningen för att jag kände att jag behövde göra något mer. Men jag trodde inte riktigt på att det skulle ge mig något. Yogan verkade för spirituell för mig, säger Nina.

Nu har hon gjort om det gamla hönshuset till en yoga studio och ser till att vara där tre-fyra gånger i veckan. Till och med dottern Laura har fastnat för träningsformen.

undefined
Den här positionen tog det ett år för Nina Hofmann Küppers att klara av. Inte så konstigt eftersom hon efter en avkastning fick en fraktur i ryggen.

– Jag valde hot yoga till en början eftersom jag visste att det skulle bli en fysisk och psykisk utmaning. Första halvåret ansåg jag att det var ren träning. Jag ignorerade alla djupandningsmetoder och fokuserade på den fysiska biten, just eftersom jag haft så allvarliga skador.

En avkastning gav Nina bland annat en fraktur i rygg, som följdes av en benoperation. Hon har dessutom en pacemaker inopererad.

Men med yogan märkte Nina genast en skillnad. Kroppen började läka.

– Jag tycker att det är väldigt bra träning. Det är en oändlig värld att träna i för det finns så många olika metoder. Man kan stressa ned, men man kan även göra intensiv träning. 

undefined
Nina Hofmann Küppers klarar i dag av en hel brygga.

Och den egna träningen har gett resultat även på hästryggen.

– Jag har blivit mer liksidig, mer kroppsmedveten på ett positivt sätt och jag har börjat jobba med andningen på ett helt annat sätt. Det är supervälkänt att om du är lugn så är hästen lugn. Sedan kan jag helt ärligt säga att hästen många gånger kan göra något trots att du är lugn, säger Nina och fortsätter.

– Men om man märker att hästens stressnivå ökar och du ändrar din typ av andning så kan du ofta påverka hästen genom det. Sedan kan jag inte säga att du ska släppa tygeln och andas när den får syn på ett rådjur. Men om man har svårt i en rörelse som piaff om du sitter lugnt och fokuserar på din andning, så kan du få hästen att lugna sig i den rörelse. Det tycker jag att yogan har hjälpt mig mycket med. 

undefined
"Om man sätter sig tio minuter om dagen och fokuserar på sin andning, landar i dagen utan telefoner och så, så blir det återhämtning. En paus" säger Nina Hofmann Küppers.

Nina har lärt sig att fokusera genom andningen och andra verktyg som man kan få genom yogan.

– Man kan vara väldigt stressad eftersom det hänt mycket och så gör man sina övningar i bilen på fem minuter, så hittar man fokus och kan gå vidare igen. Då får man en nystart på dagen. 

****************

"Viktigt med egenträning för att nå toppskiktet"

Kajsa Björe, hoppryttare, Eskilstuna:

– Just nu tränar jag i princip noll vid sidan av hästarna tyvärr. Sluttampen på skolan kombinerat med hästarna gör att jag inte riktigt har orken att göra det. Men planen är att ta tag i det ordentligt när jag tagit studenten. I höstas var jag ganska duktig och tränade cirka två-tre gånger per vecka då jag hade problem med ett knä, så det blev mycket benövningar och en del mage. Även cykling på träningscykel. Men den träningen var mer i rehab syfte. Jag var ganska duktig på att stretcha då också. 

– Jag känner att jag behöver bli starkare för att orka rida bra även på den femte-sjätte hästen för dagen. Och jag vill träna för att kunna hålla ihop i många år framöver. Pandemin har visserligen gett mer tid men den har gått till att hinna rida fler hästar och plugga mer.

undefined
Filippa Ljungberg tränar med sin hund Maze tre-fem gånger i veckan.

Filippa Ljungberg, fälttävlansryttare från Vagnhärad:

– Jag tränar cirka tre-fem dagar i veckan via Försvarsmaktens app som min storebror Oliver tipsade om. Appen sätter lätt ihop träningsprogram som du kan följa under x antal veckor. Jag springer mycket och tar nästan alltid med mig min hund Maze vilket gör träningen ännu roligare! 

– Desto högre upp i klasserna jag kommer krävs mer egen styrka och kondition för att kunna prestera. Jag älskar att sätta mål, att jobba mot en punkt gör det lättare att hålla motivationen uppe och veta vad det är man jobbar mot. Jag vill bli bättre och jag vill kunna tävla på de högsta nivåerna ihop med ryttareliten och kunna prestera. Därför är det viktigt att inte bara hästarna är vältränade utan jag måste också vara vältränad för att vi ska kunna prestera som ett team. 

undefined
Emelie Brolin har hjälpt till med appen Strong Rider och har fått mer PT-träning än tidigare.

Emelie Brolin, dressyrryttare från Sparreholm:

– Numera springer jag minst två kilometer varje morgon. Jag började med runstreak och kände en stor skillnad vad gäller tålamod, kroppskontroll och fysik. Så jag fortsatte med det. Och sedan har jag en PT som jobbar med ett företag som heter Strong Rider. De håller på att utveckla en app med övningar för ryttare som släpps nu i en betaversion under våren. Jag är med i ett program där de filmar mig när jag gör övningar. Så nu tränar jag oftare med PT än vad jag gjort innan. Övningarna är fokuserade på bålstyrka, rygg, baksida lår och det är de bitar jag måste stärka upp. 

– Jag började träna min egen kropp när jag skulle åka Vasaloppet för nio-tio år sedan. Innan dess var jag bara bra på att träna hästarna, men inte mig själv.

– Jag har ett ansvar. Om jag rider sju hästar om dagen så borde jag vara i bättre kondition är sju hästar. De ska inte bli lidande för att jag inte har styrka och kondition. Jag måste träna upp min uthållighet vid sidan av hästryggen så att jag kan fokusera att träna dem sedan. 

Tänker ryttare annorlunda i dag än tidigare?

– Ja, det är jättestor skillnad. Man ser skillnad på de ryttare som är i toppen i dag. De är flera världsryttare som har egna program och gör övningar och som lägger ut dem varje dag. De är duktiga och kommer hela tiden tillbaka med bra hästar så det är vad som krävs. Så mycket bättre har de bästa ryttarna blivit att det kan vara helt avgörande.

undefined
Anna Hästbacka tränar på gym för att få styrka och stärka kroppen så att den blir liksidig.

Anna Hästbacka, hoppryttare från Västerljung:

– Jag tränar tre gånger i veckan. Dels för att bli så liksidig som möjligt i kroppen och så har jag testat på yoga. Det är bra med andningsövningar och att stretcha ut kroppen. Det är lätt att man annars kan bli lite kort i rörelserna när man gör samma sak hela tiden. Och så försöker jag passa på att springa när det blir finare väder.

– Jag har fått mycket från mamma. Hon tränade själv när hon tävlade så hon har hela tiden sagt att man inte kan vara den svagaste länken. I ridningen måste man inte ha lika mycket muskelmassa som i hockey till exempel, men måste ha coremuskler och kunna hålla uppe sitsen. Sedan måste man ha kondition så att hjärnan inte blir trött. Och så utvecklas sporten hela tiden så alla har insett att man måste vara bra tränad själv för att vara med i toppstriden.

Gammal träningsform

Yoga kommer från Indien och har rötter i både hinduismen och buddhismen. 

Yogan har flera olika inriktningar och former där vissa enbart bygger på filosofi och förhållningssätt till livet medan andra innehåller fysiska övningar. 

Man daterar yogans filosofi till före Kristi födelse men det var först på 1800-talet som indisk filosofi upptäcktes i väst och kom att prägla yogans utveckling för västvärlden. 

Källa: Yoga with me

Karta: Visbohammarsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!