Hösten 2019 arrangerade föreningen sin senaste tävling, sedan har de fått ställa in alla evenemang. Nu planerar man för en regional dressyrtävling den 2–3 oktober.
– Vi har 70 anmälningar än så länge men vi kan ta emot 120 startande. Det lär bli lite efteranmälningar också så det får man vara nöjd med, säger Titti Älegård ordförande i föreningen och fortsätter.
– Vi hoppas att vi kan ha lite publik också, men Ridsportförbundet har inte ändrat sina restriktioner ännu. De ligger kvar. Tävling kommer vi att ha, men det är tråkigt om man inte kan släppa in publik också.
Förutom startavgifter har man nämligen förlorat en hel del försäljning i kafeterian.
– Vi har förlorat åtskilliga tusenlappar. En tävling brukar generera runt 25 000 kronor och vi har runt tre tävlingar per år. Men vi har andra arrangemang också, som pay-and-jump och de har vi inte heller kunnat arrangera. De är ju mest till för nybörjarna, barn och ungdomar, så under de här två åren har vi tappat dem om de inte själva har hållit igång.
Men just pay-and-jump tillfällen kommer det att bli gott om i höst. Föreningen planerar även att ha en pay-and-drive-dag för alla nyblivna kuskar.
Hästhusets Kusk- och Ryttarförening bildades 2015 och hade när pandemin slog till runt 70 medlemmar, nu har hälften försvunnit.
– Det är jättemycket för det är även de som ska vara med och hjälpa till med arrangemangen. Så det blir tungt för styrelsen att få tag i funktionärer. Men nu har vi engagerat både släkt och vänner, tävlingen ska bli av.
Varför har ni och andra föreningar, tror du, tappat så många medlemmar?
– Ryttarna vet inte om det blir några tävlingar, vet inte om de ska satsa, det kostar ju en del ändå. Så jag tror nog att många har lagt ned sin satsning. Men nu är vi igång i varje fall, säger Titti och hoppas på en förändring.
Restriktionerna har bara tillåtit yrkesverksamma ryttare att tävla tidigare. Pay-and-jump-dagarna kan vara något som väcker tävlingslusten till liv på gräsrotsnivå igen.
– Det är där allt börjar. Barnen kallar det tävling, men det arrangeras ju i utbildningssyfte egentligen. Man får ha en ledare med sig och så hoppar man kanske 20 centimeter höga hinder. Det är väldigt uppskattat. Många föräldrar har hört av sig under pandemin och frågat när vi kan köra igång igen.