Så gör du utegymmet till din bästa vän

Utegym har ökat explosionsartat de senaste åren – ändå ekar de tomt. Nu är det dags att ändra på detta. För du behöver inte vara rädd. Även om redskapen inte ser ut som inne på gymmet, är det minst lika effektivt och roligt.

17 oktober 2016 23:00

Tänk dig fågelkvitter, en lätt bris och mäktiga granar. Låter inte det som en perfekt miljö att träna i? Helt rätt, det är det. Varför är det då så att de allra flesta tränar i en mörk källare bland stålmaskiner och svettluktande hantlar medan utegymmen ofta står tomma?

– Om man inte vet vad man ska göra kan det kännas mentalt svårt att gå över tröskeln, säger den personliga tränaren Elena Sadiku.

Detta gäller i och för sig alla träningsformer men gymmet kan ofta bli en säkerhetszon där olika maskiner berättar för oss vad som ska göras. Missvisande anser Elena.

– Tänk dig att du använder dig av en benmaskin på gymmet, den där du sitter och sparkar ut med underbenen. Vilken rörelse i vardagen liknar den? Ingen! Tänk i stället rörelsen när du sätter dig på en stol, det är något vi gör flera gånger om dagen. Är det inte viktigare att träna upp styrkan så du klarar av att leva?

Det är precis detta som genomsyrar hela hennes träningsfilosofi. Och träning på utegym är en perfekt miljö för funktionell träning.

Det finns oftast en tanke bakom varje utegym. Vissa är anpassade för äldre där balans och stabilitet är viktigt. Vissa har endast naturmaterial som redskap, i andra är det bara egen kroppsvikt som gäller medan ytterligare några har rep, skivstänger, traktordäck med mera till förfogande.

Olika utegym kan alltså se väldigt olika ut men de flesta brukar innehålla stänger att gå armgång med, en bräda byggd för att träna magen på, olika höga brädor där variationen av övningar är enorm, stänger för chins och pull ups och en anordning för dips. Ja, dessa begrepp kan kännas svåra att förstå, men googla så märker du snart att de är grundövningar inom nästan alla träningsformer.

Men vad är det då som är så bra med just träning på utegym?

– Jag tror att det är mentalt bättre att vistas utomhus, sedan blir det också en stund för egentid. Det är ju sällan lika mycket folk på utegymmet som inomhus, du slipper trängseln, säger Elena Sadiku och fortsätter:

– På utegym blir även din egen kropp ett redskap. Du tränar för en funktionell vardag och då behövs balans, rörlighet, stabilitet. Din kropp blir en enhet.

När vi nu går mot kallare tider kan det kännas motigt att ta sig iväg att träna, att dessutom göra det utomhus kan vara ännu ett större hinder. Här gäller kläder efter väder och gärna i olika lager, på så sätt kan du skala av lager efter lager desto varmare du blir. Och du kan även ta på dig så mycket som behövs för att undvika att frysa när träningspasset är avklarat.

Och för er som undrar. Passet på utegymmet som Elena Sadiku knåpat ihop inför vår träff kändes precis lika mycket, om inte mer, än passen på gymmet. Och för att vara helt ärlig var det svårt att gå de följande tre dagarna.

"Varför gör du den hör övningen" var något Elena frågade flera gånger. Det får en att tänka till. Ställ den du med nästa gång du tränar, och kan du svara på den övertygande, då är du nog på rätt väg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!