Sara Ridderlund gillar NH Ungdoms värderingar

Nyköpings Hockey Ungdom har hittat en påtagligt intressant lösning i rollen som ny ungdomsansvarig. Sara Ridderlund kommer närmast från Huddinges verksamhet och doktorerar i Idrottsvetenskap parallellt med hockeyledarjobbet.

8 maj 2019 19:55

Sara börjar arbeta i föreningen direkt och är klar för de kommande två åren till att börja med.

– Det är minst sagt en grym rekrytering för klubben, säger NH Ungdoms vice ordförande Magnus Eriksson.

Huddinge hade gärna velat behålla Sara i sin verksamhet men valet föll ändå på Nyköping.

– Anledningen till att jag valde Nyköpings Hockey Ungdom är för att de har värderingar som liknar mina och strävar mot att ta föreningen i en riktning som jag gärna operativt vill arbeta för, säger Sara Ridderlund

– Det känns som att klubben tycker att det här ska bli lika spännande som jag verkligen gör. Jag ser bara potential, inga hinder. Det finns fantastiska faciliteter i Rosvalla, något som jag såg när jag gjorde ett föreläsningsjobb där för två och ett halvt år sedan.

Efter sin elitkarriär valde hon ledarspåret, mest på damsidan, och har även startat ett LIU gymnasium och varit spelarutvecklare för J18 och J20 på killsidan. De senaste fyra åren har hon varit i den stora plantskolan Huddinges verksamhet.

– Uppgiften från början var främst att bygga upp flick- och damsektionen, men jag har även varit sportchef för hela ungdomsblocket – och fått se hockeyn från ett annat perspektiv.

Egentligen är hon gymnasielärare i Idrott och Hälsa. Men har under de senaste fyra åren tagit tjänstledigt och doktorerar på Idrottshögskolan i Stockholm. Hon har genomgått alla kurser för Svenska Hockeyförbundets regi samt USA Hockey men också arbetat uppdragsvis åt förbundet vad det gäller utbildning och kurser.

– För mig är det ganska enkelt – i teorin – att blanda glädjen för ishockeyn med en vetenskapligt baserad grund i utbildning och lärande för att skapa en stimulerande miljö för våra barn och ungdomar. Detta är svårare i praktiken men också min utmaning som ungdomsansvarig.

Hon har en bred spelarbakgrund och vet hur saker fungerar inom ishockeyn.

– Mitt jobb är ingen raketforskning. Precis som jag ville få fram i Huddinge kan pojklagshockeyn lära sig en hel del av flickverksamheten när det gäller att undvika selektering i tidig ålder. Inom damhockeyn är det inte samma press. Fokuset i killhockeyn att väldigt tidigt på att platsa i olika sammanhang och spela så högt upp så tidigt som möjlig skapar stress.

Hon har också erfarenheter från skolan från högstadiet till övergången till gymnasieåldern kommer allt flera sociala aspekter och press att få bra betyg i skolan.

– Det gäller att förstå vad ungdomarna går igenom på dagarna. Ta åldersspannet 13–16 som är ganska hetsiga åren. Då behöver man en tydlig plan, kanske undvika föräldrar som tränare, väga in vad som händer i skolan. De åren viktiga att lägga fokus på, för många slutar.

– Jag tycker att styrelsen i Nyköping har tagit riktning med sunda värderingar, den här föreningen jobbar med saker på ett sätt som jag står för. Det är därför som det här känns så inspirerande.

Hon vill också jobba för att så många juniorer som möjligt blir tillräckligt bra för att plockas upp av Nyköping Gripen i hockeyettan – eller annars få hjälp att slussas vidare.

– Våra spelare ska inte sluta bara för de når senioråldern. Det här är ju världens roligaste sport!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson