Josefin klar för sitt tredje OS

För tredje gången i rad är Josefin Olsson från Nyköping uttagen till OS. SOK:s besked kom under fredagen, detta innan ens VM avgjorts.

Josefin Olsson är uttagen till Tokyo-OS i sommar, det blir tredje OS:et för hennes del.

Josefin Olsson är uttagen till Tokyo-OS i sommar, det blir tredje OS:et för hennes del.

Foto: Sailing Energy

Segling2020-01-31 16:00

Josefin Olsson, som tävlar för KSSS i Stockholm, gör alltså sitt tredje OS i laser radial-klassen. I London blev det en 18:e plats och i Rio kom hon sexa.

– Jag hoppas på tredje gången gillt i Tokyo. Det känns väldigt bra att åka till Japan. Jag har massor av nyttiga erfarenheter med mig från både för-OS och VM, säger Josefin.

Även Jesper Stålheim fick positivt svar från Sveriges Olympiska Kommitté under fredagen. Han slutade på 16:e plats i Rio i laserklassen, men vann för-OS i Enoshima i höstas, där OS-seglingarna avgörs. 

Förbundskapten Magnus Grävare tycker det är bra att seglarna  fick besluten så här pass tidigt på året.

– Båda var ju med redan 2016, Josefin även 2012, och målet för dem har sedan dess varit att bygga kapacitet så att de kan vara med och slåss om medaljerna nu. De har delvis uppnått detta mål. Josefin blev visserligen ”bara” sexa på VM, men räknade då med en diskvalificering annars hade hon tagit guld eller silver. Jesper visade sin kapacitet då han vann för-OS mot hela världseliten, säger Magnus Grävare.

– Gemensamt för de båda är att de inte alltid, på alla regattor, är med och slåss om medaljerna. Men att de 2019 gjorde detta på de viktigaste tävlingarna. De har en bra chans i augusti, men måste göra optimala förberedelser fram till dess för att uppnå målet.

Svensk segling har nu fyra besättningar klara för OS; Max Salminen (finnjolle) och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470) fick sina biljetter redan i december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!