Josefin Olsson tia när världseliten samlades igen

"Kul att vara igång och tävla igen." Josefin Olsson slutade tia när världsdeliten i OS-båten laser radial samlades igen i Kieler woche.

Nyköpingstjejen Josefin Olsson, som är fostrad i Oxelösunds SS, var tia i Kieler woche i extremt bra konkurrens. Lite svajig resultatrad – men ändå många positiva saker att ta med på OS-resan.

Nyköpingstjejen Josefin Olsson, som är fostrad i Oxelösunds SS, var tia i Kieler woche i extremt bra konkurrens. Lite svajig resultatrad – men ändå många positiva saker att ta med på OS-resan.

Foto: Martti Kainulainen/TT

Segling2020-09-14 13:30

– Det är svårt att träna på vissa saker som händer på tävling, säger Josefin Olsson.

Anne-Marie Rindom, som fick avbryta ett läger med det svenska och polska landslaget i Ystad efter en lättare nackskada från ett gympass, var allt piggare i Kieler woche. Den extremt målmedvetna danskan vann VM 2015 i Oman och har sedan dess prenumererat på medaljer vid de stora mästerskapen – även om gulden är extremt svåra att komma åt så länge holländskan Marit Bouwmeester är med.

Utanför Kiels kust såg det ut att sluta som vanligt. Bouwmeester dominerade efter det andra racet – där Rindom vann för Josefin Olsson. Men så började båten från Horsens Sejlklub hamra in topp tre-platser och brottade till sist ner Bouwmeester.

Här har ni två av huvudfavoriterna inför OS 2021. Noterbart var att nivån redan är vass inför OS trots det långa coronauppehållet sedan VM i början av året när det gäller storinternationella tävlingar; landslagstopparna besegrade genomgående hemmaseglarna och de övriga större trupperna från närliggande länder. Det var klasskillnad.

– Just nu känns det som att Europa dominerar världstoppen helt i laser radial och alla de bästa europeiska tjejerna fanns med i Kieler woche så visst är det en bra värdemätare och extremt bra sparring, analyserade Josefin Olsson innan tävlingen.

Det resultat som stack ut mest var att Maria Erdi – duktig ungerska som fanns med på Ystadslägret härom veckan – slutade trea. 

Emma Plasschaert nosade i många år superrutinerade Evy van Acker i nacken. Sedan fick van Acker starta OS. Nu är Evy den enda i absoluta världstoppen som har slutat sedan OS i Rio 2016. Plasschaert är redo och var fyra nu.

undefined
Josefin Olsson tar med sig flera bra starter och att hon var var snabb på länsen, men måste jobba vidare med kryssfarten.

Josefin Olsson blev just precis slagen av de övriga nordiska konkurrenterna, norskan Line Flem Höst och rutinerade finländskan Tuula Tenkanen – men besegrade irländska mästerskapsseglaren Annalise Murphy som var tvåa i Rio.

Josefins resultatrad var 14, 2, 26, 16, 15, 4, 11, 21, 9, 5 och 15. Lite för mycket upp och ner för att tampas i toppen, men det finns positiva saker hon tar med sig. Det var mycket vind hela veckan och frånlandsvind som hon analyserar som "skiftig". 

– Vi har lagt mycket tid på farten i hårdvind, men denna regatta var vägvalet viktigare. Jag hittade inte riktigt rätt på kryssarna vilket vi kommer jobba vidare på. Annars gjorde jag flera bra starter och var snabb på länsen, vilket jag tar med mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!