Timmarna när Nyköping var hetast i OS...

”Det blev som du sa, jag hade chansen att slåss om ett brons i en OS-final om jag gjorde ett rent åk!” Erik Holmer var härligt närvarande när jag ringde just efter OS-finalen.

Nyköpingskillen Erik Holmer tog sig till OS-final...

Nyköpingskillen Erik Holmer tog sig till OS-final...

Foto: Kirsty Wigglesworth

Segling2021-07-30 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förundrades över att han orkade fundera över den senaste långa intervjuen uppe vid den lilla kanotslalombanan vid Perioden i Nyköpingsån.

Rena åk räckte långt. Det visade Holmers semifinal. Holmer har etablerat sig i den absoluta världstoppen. Det känns viktigare än att diskutera en missad port med någon millimeter – medan det var förlåtande bedömningar på andra håll.

Hemmabanans vitbubblande första valsar är det enda som påminner om svårigheterna i Kasai Marine Park. Därför var det extra kul att se en Nyköpingspaddlare – på alla sätt – i hetluften under hela finaldagen i ett OS. Erik skrev historia.

undefined
...samtidigt som Nyköpingstjejen Josefin Olsson kämpade om OS-medaljerna i laser radial.

Lika spännande var det just innan Holmers semi. Då jagade Josefin Olsson ledningen i sista laser radial-rundan inför söndagens finalrace.

Jag minns hur stort ALLT var när jag stod länge ute på Weymouths flottbas till marina och väntade Josefin Olsson under OS för nio år sedan. Hon fick knappt luft av frustrationen att inte kunna slåss i toppen. Den vinnarskallen har fört henne till OS-medaljläget och bidragit till att hon nu är en världsstjärna i segling. 

Nu är elitidrott stenhårt. Plats 2 blev till 10 i lynniga lättvindar och nya domslut. Närmast säkrad medalj virtuellt blev till ett vidöppet drama. Anne-Marie Rindom kommer göra allt för att låsa Marit Bouwmeester, så även silvret är spelbart för fyra båtar.

Men så här heta timmar för Nyköpingsidrottare händer vart tionde år. Gott så!