– Jag tror att det har löst sig nu. Jag hoppas i varje fall det, säger han.
Gustav Lindén seglar för Oxelösunds Segelsällskap. Vanligtvis håller han till på tinat vatten. I höstas tog han bland annat med några andra besättningsmän upp föreningens lag i allsvenskan igen. Men sedan sex år tillbaka håller han även på med isjaktssegling.
– Båda sporterna har sin charm, men att segla isjakt är nog lite roligare. Det går fort.
Högsta hastigheten som uppmäts är 140 kilometer i timmen. Gustav brukar ligga på mellan 70 och 100.
– Skyddsutrustning? Nej, jag har en hjälm och så en fartdräkt som har lite extra vaddering kring armar och knän, men den göra varken till eller ifrån. Jag har aldrig vält med jakten någon gång, men krockat har jag. Det var lite spännande, men nu vet jag vad jag inte ska göra – krocka, ha ha.
Gustav åker i helgen alltså till USA för att ställa upp i sitt första VM. Han landar i Chicago och seglingen ska avgöras i Madison. Kanske.
– Det är som arrangörerna brukar skriva: "var beredd på bilresa". När VM avgjordes senast så började de på Hjälmaren och andra dagen hade tävlingen flyttats till Norge. Det är lite speciellt, men är man bara inställd på att den ska flyttas är det inga problem.
Just avsaknaden av is gör sporten svår att bedriva i den här delen av Sverige. Det har inte blivit så många åk för Gustav den här vintern. Han slutade dock på en fjärdeplats på SM, som avgjordes i Stigtomta i december – det saknades någon poäng till pallen – och tränade i Norrtälje helgen som var.
– Ibland kan det kännas lite hopplöst, håller han med om.
En tävling avgörs efter en serie race där man plockar poäng efter placering. Hur många race det blir bestäms av vind- och isförhållanden.
– Det kan vara mellan fem och tio. I helgen körde vi till exempel fyra, säger Gustav.
Banan består av två rundningsmärken – det brukar vara ett till tre kilometer mellan dem – och man varvar tre gånger.
Vid starten står alla seglare på ett led och man springer sedan fram till isjakten. De med udda nummer springer till höger och de med jämna nummer till vänster.
En så kallad Le-Mans start. Sedan gäller det att läsa förhållandena.
– Det som är viktigast är att hålla koll på är isen. Det kan skilja mycket även på en liten bana. En sida kan vara snabbare än den andra. Men det är inte så mycket fulspel. I vanlig segling utnyttjar man reglerna för att få fördel på de andra båtarna, men det kan man inte här. Det går för fort.
– Det som är lite speciellt med VM är att man måste ranka sig eftersom det är så många seglare. Det kommer att bli guld- silver- och bronsheat.
Gustav har höga förväntningar inför sin VM-debut.
– Jag har seglat ihop med Oskar Svensson från Strängnäs och det har varit jämnt mellan oss. Han var trea på senior-VM förra året så det är klart jag siktar högt. Topp-tio eller allra helst en pallplats.
Sverige skickar sex svenskar – det är bara två som släpar med sig alla grejer.