På söndag avgörs Vasaloppet. Värmlänningarna David Skogström och Dan Göransson har båda erfarenhet från loppet, de har klarat av sträckan tre gånger vardera, men i år blir det speciellt. För att samla ihop pengar till Barncancerfonden ska de ta sig i mål på de 2,55 meter långa skidorna.
– Jag står längst fram så jag styr. Jag säger till exempel "nu diagonalar vi på tre, två ett...." Det går inte bara att säga "nu stakar vi". Jag måste tala om, om vi ska byta spår eller om spåren försvinner för Dan ser ingenting. När han inte stakar lägger jag extra tryck på skidorna, då nyper det direkt och jag slår på näsan, säger David Skogström.
Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar han som lärare (jaktutbildningen) på Öknaskolan. Kompisen Dan befinner sig fortfarande i Värmland, så mycket tandemträning har det inte blivit.
– Grundkonditionen sitter, men vi har bara fått till tre bra pass på tandemskidorna. Jag var uppe nu i helgen i Värmland och då var det mildväder och betydligt tråkigare spår. Det var natursnö där vi körde, så löst stavfäste och svårt att valla. Då var det en riktig utmaning. För om jag går igenom där framme så blir det väldigt ryckigt, säger han.
Tandemskidorna har gått i arv. Lars Ruberg och Bjarne Emanuelsson åkte 23 lopp och samlade in pengar till Barncancerfonden under det sista loppet. Målet var att få en krona per meter. När de pensionerade sig 2022 tog bröderna Lars och Erik Nylund över i ett lopp och i år är det alltså Davids och Dans tur att åka.
– Målet är att samla ihop 120 000 kronor. Ifjol fick de in 115 000 så det ska vi absolut slå – med råge, säger David Skogström.
Han har som så många andra en koppling till cancer.
– Min storasyster hade en ovanlig njurcancer när hon var fem år. Men hon lever idag. Jag har två barn och Dan också. Barncancer är fruktansvärt, så kan vi göra det här så gör vi det gladeligen.
När vi träffar honom på Ökna är summan uppe på 38 000 kronor och då är det ändå några dagar kvar tills startskottet går.
På lager157skiofhope kan man hitta insamlingen. Det går att följa killarnas framfart i spåret och deras föregångares på Instagram under namnet Tandemgubbarna.
Att få till fästet under skidorna blir prio ett på söndag.
– När man inte har fäste och ska diagonala så gäller det att man är synkade, ha, ha. Det gäller att vara synkade hela tiden faktiskt, så det sliter. Under tio timmar tror jag att det blir svårt att komma i mål på den lilla träning som vi har.
Vet du hur vädret ska bli på söndag?
– Prognosen är två, tre plus. Jag står normalt i startled tre och det tar inte länge förrän spåren är dåliga. Nu har vi startled fem. Största utmaningen nu är när spåren försvinner i utförsbackarna, för har man spår är man "safe".
Och i uppförsbackarna?
– Då gäller det att ha fäste. Staka går inte, det är för jobbigt. Men där får man ta det lugnt och tänka på tekniken och spara sig. Det kommer att bli otroligt jobbigt om man inte har fäste. För man kan inte saxa. Samtidigt kommer fästvallan att ligga i hela tiden så det är dåligt glid. Vi kommer att få staka utför.
Kommer ni vara kompisar när ni går i mål?
– Det tror jag, vi fungerar bra som team. Men det kommer nog att vara tjorvigt. Vi får vara beredda på att peppa varandra ganska mycket.