Så klarar du Vasaloppet

Snön kom sent och de stora skidloppen närmar sig. Här är några goda råd hur du hittar formen snabbt – även om snön töar bort igen.

Foto:

Skidor2016-01-16 06:00

Tills för ett par veckor sedan har vintern varit en mardröm för de sörmländska skidåkarna. Ingen snö – och till råga på allt gjorde en liten köldknäpp i november att mångas rullskidplaner grusades i samma stund som cykelvägarna sandades.

Nu ser det ut att finnas ett snötäcke under den närmaste tiden – men räcker det för att komma i form inför vinterns lopp? En av dem som har mycket lång vana att ladda upp inför Vasaloppet är 74-årige katrineholmaren Gillis Stenberg som är med i skidklubben Broby GoIF.

– Jag åkte på snö första gången strax innan nyår och sedan dess har det blivit drygt tio mil. Innan dess åkte jag en del rullskidor, men det blir inte samma sak. Och efter att frosten kom så har det varit lite för farligt.

Själv blir han inte så stressad när snön kommer sent på säsongen, men han märker att de yngre åkarna kan bli det.

– Jag har ju inga större ambitioner att placera mig bra i Vasaloppet. Jag kör Öppet spår. Är man yngre så kan man också klara sig långt om man bara har god fysik, men det fungerar ju inte för mig, säger Gillis Stenberg.

– Och ska det vara roligt att åka ett längre skidlopp, då måste man ha lite träning i kroppen, fortsätter han.

För att vara säker på att få bra träning åker han och de andra i föreningen upp till Mångsbodarna på träningsläger under veckoslut i januari och februari. Med utgångspunkt från den lilla byn, som även är en av kontrollerna längs med Vasaloppet, blir det åtminstone några dagar med snögaranti och bra spår.

En som redan hunnit åka norrut för att träna skidor – och ska åka på fler träningsläger – är Andreas Nyman, även han från Broby GoIF.

– Den snöfattiga vintern har gett upphov till en ganska rolig historia. Jag och familjen åkte till Sälen strax efter nyår. Då hade det fallit snö i Katrineholm, men ju längre norrut vi kom, desto mindre snö fanns det. Och i Tandådalen fanns inga längdspår. Jag fick åka 3,5 mil enkel resa till Kläppen för att åka på ett konstsnöspår. När jag kom hem till Katrineholm var det bättre förutsättningar här, berättar han.

Nymans råd nu när det finns snö är att åka så mycket skidor det bara går.

– Man vet aldrig när den försvinner. Ett tips för dem som inte åkt så mycket är att träna på tekniken, det kan spara väldigt mycket energi. Att lägga in ett pass utan stavar kan vara bra för att öva på diagonalåkningen och verkligen känna att man använder benen och glider på skidorna.

– Sedan tycker jag inte att man ska vara rädd för att fråga någon om tekniken. Ser man en åkare i vår klubbdräkt i spåret får man gärna fråga.

Han trycker även på att det är bra att lägga in ett långpass ibland.

– Bara att vara ute i naturen och röra sig länge är bra att träna på. Då är inte tempot så viktigt. Men man måste kunna använda kroppen i många timmar i sträck.

Vad gör du om snön försvinner?

– Då blir det in på gymmet igen och ställa sig vid stakmaskinen. Men jag har inte kört så mycket i den som jag borde, det har jag inte pannben för. Det är mycket roligare att vara ute i naturen.

Ett annat tips Andreas Nyman vill ge är att lägga in en mindre tävling – som träning inför Vasaloppet.

– Jag ska köra Evertsbergsrännet och Wadköpingsloppet. Det senare går i Ånnaboda utanför Örebro och är inte så längt härifrån. Dels är det bra träning, dels är det bra att känna på hur det är att vara med i en tävling med alla förberedelser och nerver.

– Samtidigt finns det flera tävlingar som är seedningslopp inför Vasaloppet. Klarar man sig bra i dem så kan man få stå något startled längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!