Miljöproblemet med granulat, som är vulkaniserat gummi och som räknas som mikroplaster och därmed inte kan brytas ner naturligt, har varit välkänt under lång tid.
Svenska miljöinstitutet uppskattar att 500 ton granulat sprids ut i naturen från konstgräsplaner årligen. Ett antal åtgärder för att förhindra spridningen har gjorts från såväl tillverkarnas som fotbollförbundens sida. Medvetenheten till trots, snart kan granulat förbjudas helt som fyllnadsmaterial i konstgräsplaner om EU-förslaget blir verklighet.
– Än så länge är det bara ett förslag, men om det klubbas så kommer många föreningar i Sörmland påverkas. Om det sedan blir en stor eller liten påverkan återstår att se, säger Nina Lindström, ordförande i Sörmlands fotbollförbund.
Enligt en sammanställning från Sörmlands fotbollsförbund finns det i dag 23 konstgräsplaner i länet, troligtvis skulle alla drabbas av ett eventuellt granulatförbud.
– Det skulle vara kostsamt att byta ut granulatet mot annat material och det blir i så fall en kraftig ekonomiskt smäll för kommunerna. De flesta föreningarna hjälper kommunen att förvalta planerna men några föreningar äger sina konstgräsplaner själva och för dem skulle de bli jättetufft, säger Nina Lindström.
– Vi kommer att hjälpa berörda föreningar att söka bidrag från fonder och liknande, säger Nina Lindström.
Hon betonar att man i Sörmland har varit noga med att använda det mest miljövänliga granulatet som finns och uppfyllt de krav som finns. Förutom den ekonomiska aspekten skulle ett förbud drabba alla föreningar i länet då byte av fyllnadsmaterial skulle göra planer, om än tillfälligt, obrukbara.
– Om det blir ett förbud så kommer det drabba alla utövare i Sverige, alla matcher kan inte kan spelas om det inte finns planer. Om det sedan blir ett litet eller jättestort problem beror på om det (granulatet) är tänkt att vara utbytt 2022 eller om det ska börja bytas då och ske successivt, säger Nina Lindström.
En av planerna som skulle drabbas av granulatförbudet är Tunavallen i Eskilstuna där det spelas allsvensk fotboll på både dam- och herrsidan. Där är dock ett byte av det befintliga konstgräset redan på agendan. Det eventuella EU-förbudet kan dock komma att påverka hur kommunen agerar i planfrågan.
– Det tar i regel tid innan något händer i en sådan här fråga. Vi vill självklart göra rätt, men vi får se vilken väg vi tar, säger Mattias Albers, arenachef på kultur- och fritidsförvaltningen.