Gnestaklubb, pionjärer för nio år sedan

Ryktet gick. Huvudtränaren hade varit tillsammans med en 14-årig flicka. Markus Känngård tog ett snabbt beslut och placerade ledaren vid sidlinjen. "Och då blev jag the bad guy" säger han.

Markus Känngård ville att föreningen direkt skulle ta avstånd från huvudtränaren och sedermera tog klubbens styrelse ett beslut om att ingen ledare skulle anställas innan man tittat på belastningsregistret.

Markus Känngård ville att föreningen direkt skulle ta avstånd från huvudtränaren och sedermera tog klubbens styrelse ett beslut om att ingen ledare skulle anställas innan man tittat på belastningsregistret.

Foto: Jens Alvin

Taekwondo2020-01-03 07:01

Gnesta Taekwondo, som numera heter Team Fighting & Fitness Taekwon-Do, drabbades 2007. Deras huvudtränare hade varit tillsammans med en tjej från en annan förening, som Gnestaklubben visserligen hade haft ett nära samarbete med.

– Just då var det ganska turbulent i föreningen. Det var många som inte var nöjda med hur den skötts. När vi fick reda på det här tog vi avstånd direkt från personen i fråga, säger Markus.

Något som inte alla tyckte var positivt. Markus berättar att det var en del medlemmar som beslutade sig för att lämna klubben efter händelsen.

– Klubben blev splittrad, mycket på grund av att personen fick en villkorlig dom i tingsrätten så många gick på ledarens story. Sen uppdagades det fler händelser och 2014 fick personen en fängelsedom.

I Gnestaklubben var det ingen som drabbades, men Markus och resten av styrelsen såg genast till att inget sådant här skulle kunna ske hos dem. 2011 började man därför begära ut papper från belastningsregistret på de som vill vara ledare i föreningen.

– Vi stötte aldrig på några problem faktiskt. Det var kanske en del som reagerade i början, men då sa vi bara att det viktigaste är barnens trygghet och vi som förening måste visa var vi står.

Gnesta Taekwondo var inte pionjärer med det här beslutet i Södermanland utan det var IF Gripen i Strängnäs. 

– Så vi pratade lite med dem innan vi tog det här beslutet.

Vad tycker du nu om att det faktiskt kommer att bli en lag som alla föreningar måste följa?

– Det är en tydlig ståndpunkt som visar att vi jobbar för en trygg miljö för alla, speciellt för barnen. Sen är det så klart upp till föreningar att bedöma vad som gäller. Var gränsen ska gå. Ska man få träna ungdomar om man kört fort till exempel, eller är det sexual- och våldsbrott som gäller?

Har du blivit mer misstänksam mot ledare som söker sig till er?

– Det är ju en ganska liten sport så alla känner alla. Kommer det någon från en annan förening så pratar man med dem och frågar hur personen är. En person som bara knackar på skulle vi aldrig släppa in.

Markus berättar dock att han blivit mer lyhörd på vad som händer i föreningen.

– Jag tror att det var 2016. Vi hade då något som kunde slutat på ett liknande sätt, men som vi avstyrde innan något hänt. Jag såg signalerna. Men den personen fanns inte i något register och var heller inte dömd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!