Ät rätt inför Sörmland 100 miles – kocken ger tips

På fredag går starten i Sörmland 100 miles. Men det finns gott om tid att ladda fortfarande. Tävlingsledaren Billy White, som är kock, kan inte nog poängtera vikten av rätt kost.

Billy White är både kock och ultralöpare. Därför vet han vikten av att äta rätt.

Billy White är både kock och ultralöpare. Därför vet han vikten av att äta rätt.

Foto: Privat

Terränglöpning2023-09-13 11:30

– Jag har lagat mat i mer än 25 år och när jag började springa för omkring tolv år sedan så dröjde det inte så länge förrän de sakerna gick hand i hand. Det är viktigt att äta bra och gott och det gäller inte bara på en lyxkrog. Det kan man göra när man tränar också. Man behöver inte bara använda proteinpulver eller tråkiga sportdrycker, säger Billy White.

För två år sedan gjorde han därför boken “Ät, Spring, Njut” tillsammans med Patrik Engström.

Vi publicerade Joar Palms träningstips i inledningen av sommaren till loppet som avgörs nu i helgen. Nu delar Billy White med sig av sina bästa recept.

– Prestationsmässigt gäller det att laga bra mat. Använd inte för mycket processad mat utan bra råvaror. Och använd så mycket olika grönsaker som du kan. Olika färger, olika texturer... vi har en regel i familjen att äta 30 olika slags grönsaker i veckan.

Wow, finns det ens så många?

– Det behöver inte bara vara grönsaker utan fröer, nötter, bönor, linser. En bönsallad med fem olika sorters bönor, persilja och gräslök kan bli tio olika grönsaker. Under en frukost har vi fem, sex olika nötter, olika fröer, bär och frukt och då kan man klara av 18 olika sorter på en måndagsmorgon klockan åtta. 

undefined
Billy White tycker att man ska satsa på en hel del grönsaker innan ett ultralopp och inte stirra sig blind på att bunkra med pasta.

Billy, som numera bor utanför Svalsta med sin familj, slår ett slag för att man ska prova grönsaker som man kanske inte sett tidigare.

– Det går ju bara att googla och hitta recept nuförtiden. Om det blir fel blir det en dålig middag men det är inte "worst in the world". Det är enklast att äta samma mat varje vecka, man har en rutin och så kan det vara problem med barnen, men det är bra att testa.

Vad ska man tänka på inför veckans tävling?

– Om jag skulle springa, så skulle jag ladda många dagar innan. Tidigare pratade man om att äta pasta dagen innan men nu känner jag mig bara tung och trött av det. Bättre att ladda med grönsaker och kanske lite pasta också. Små portioner och oftare två–tre dagar innan. Protein är viktigt också att få i sig på något sätt.

undefined
Bönsallad är ett bra alternativ, enligt Billy White.

Den långa sträckan i Sörmlands 100 miles startar på fredag kväll i Herresta utanför Mariefred. De löparna samt de som ska springa 100 kilometer kan följas på tävlingens hemsida via GPS.

– Det är kul, vi har mer än dubblat antalet deltagare i de klasserna från förra året. Just nu har vi 438 anmälda löpare (under måndagen) och till halvmaran (starten är utanför Nils Oscars bryggeri i Nyköping) kan man anmäla sig på plats, säger Billy White.

Målgång för alla sker under lördagen på Jogersö i Oxelösund.

– Jag hoppas att vi bygger något som är mer än ett prestationslopp, något mer festligt.

Sörmlands 100 miles

Den längsta sträckan är mellan Herresta och Oxelösund och mäter 100 miles, det vill säga knappt 161 kilometer.

100 kilometer går mellan Gnesta och Oxelösund.

55 kilometer går mellan Tystberga och Oxelösund.

21 kilometer går mellan Nyköping och Oxelösund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!