Tomas vill att jättefesten ska bli en rejäl upplevelse

Världens största tävling. Vid rodret: OK Hällen-killen Tomas Öberg, vars organisation vill lyfta fram evenemanget som en upplevelse. – Framför allt är det väldigt roligt, säger Öberg – generalsekreterare för O-ringen 2019.

Tomas Öberg, känd från OK Hällen, är generalsekreterare för O-ringen 2019.

Tomas Öberg, känd från OK Hällen, är generalsekreterare för O-ringen 2019.

Foto:

Övrigt2017-07-18 06:00

Sedan i höstas har Tomas Öberg varit anställd, tillika generalsekreterare, för O-ringen 2019, världens största orienteringstävling.

På måndagen presenterade han, O-ringen, företrädare för Finspångs och Norrköpings kommuner och destinationsbolaget Upplev Norrköping, planerna för tävlingen som presenteras som O-ringen Kolmården.

– Det här känns lite som en milstolpe. Det har varit mycket med att sätta arenorna och nu när vi har offentliggjort dessa går vi vidare med detaljplaneringen, säger Tomas Öberg.

Själva tävlandet kommer inte äga rum i någon av de sörmländska kommunerna, även om OK Hällen, Nyköpings OK och OK Måsen kommer bistå med ideell arbetskraft i mängder och det är första gången det på det sättet arrangeras över länsgränser.

Inte heller kommer det vara något särskilt spring i skogarna i just det som gemene man betecknar som Kolmården, alltså området runt Krokek och på gränsen mot sydostligaste Sörmland.

– Kanske hajar man till när man betecknar Finspång som Kolmårdsterräng, men ur ett orienterarperspektiv är det exakt samma terräng från Ryssbergen till Finspång. Det är lite hur Kolmårdsmassivet hänger ihop, därför kallar vi det för O-ringen Kolmården, även om det inte är i Krokekskrokarna, säger Öberg och pekar på att även dessa områden lär dra nytta av besöksnäringen, i ett evenemang som annars går under parollen Upplev äventyret.

De två första etapperna är förlagda till Finspång, med Arena Grosvad som centralplats. I Norrköpings kommun kommer tävlandet främst utgå från Yxbacken utanför Åby, medan O-ringenstaden kommer byggas upp på Himmelstalundsområdet i Norrköping. När Norrköping senast arrangerade O-ringen 1987 var också Himmelstalundsfältet centralt. Men sedan dess har det hänt en hel del.

– Då gick det åt 300 000 ideella arbetstimmar, nu är vi nere i "bara" 75 000. Effektiviseringen är en stor anledning, med digitaliseringen. Då kollades alla stämpelkort manuellt...

Fanns det någon tanke på att de tre sörmländska klubbar som är medarrangörer skulle få vara mer på hemmaplan?

– Vi hade ett tiotal arenaförslag varav några i Sörmland, vi är bortskämda med många fina områden, och tittat på 100 parametrar. Korsbäcken mellan Stavsjö och Ålberga var med i slutstriden, men där föll det på att det fanns för få stigar närmast målområdet. Här passar Grosvad och Yxbacken suveränt, säger Öberg och säger att det i stället eventuellt kan bli någon form av träningsrace på sörmländsk mark inför O-ringen 2019.

Hur känns det för dig att vara med och basa för det här?

– Framför allt är det väldigt roligt, varje dag är olika. Det är mycket med att sätta organisationen, allt från nya kartor till infrastruktur som ska byggas. Men det är tryggt med arrangörsföreningar och att ha kommunerna i ryggen, det ger en bra grundstabilitet. O-ringen är världens största orienteringsäventyr och en fantastisk möjlighet för hela regionen, avslutar Tomas Öberg.

O-ringen inför 2019

1992 var senast O-ringen arrangerades i Sörmland. 2019 års centralort Norrköping var involverad senast 1987.

Rekordet i antal deltagare är på över 25 000 från 1985, ett rekord som inte var långt borta i fjol. När Norrköping senast hade O-ringen var deltagarantalet dryga 17 000.

Totalt är 14 klubbar med på tåget, varav tre sörmländska. 1 300 funktionärer kommer gå åt och 75 000 ideella arbetstimmar kommer krävas.

Förutom svenska deltagare räknas det med att 5 000 löpare kommer från ytterligare cirka 40 länder.

2017 års O-ringen startar på söndag, med värmländska Arvika som centralort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!