Hästrädslan försvann när travintresset tog vid

Hästrädslan stoppade inte Philip di Luca. När han väl hade bestämt sig för att satsa på travet så gick han in med attityden: "Vad är det värsta som kan hända."

Philip di Luca har hittat hem till Norrby säteri. Gården han bara besökte på helger och lov har nu blivit hemma för honom och flickvännen Caroline Berntzen. Ettåriga Elsa hänger givetvis med.

Philip di Luca har hittat hem till Norrby säteri. Gården han bara besökte på helger och lov har nu blivit hemma för honom och flickvännen Caroline Berntzen. Ettåriga Elsa hänger givetvis med.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Trav2020-10-10 10:00

Hovarnas hamrande mot det hårt packade grusunderlaget hörs långt innan hästarna syns över krönet. Philip och flickvännen Caroline Berntzen kör förmiddagsrundan med Mellby Highball respektive Zenit Brick.

Just Zenit Brick är starkt förknippad med Norrby säteri utanför Nyköping. Har man dragit in runt fem miljoner kronor förtjänar man att stå i centrum. Zenit har varit skadad en tid, men rehabiliteringskurvan är positiv. I vinter kan det bli fråga om comeback.

– Och klarar han inte att komma tillbaka så får han gå som pensionär här. Det har han förtjänat, säger Philip.

Det var hans mormors bror, Anders Bredberg som en gång i tiden drog igång avelsverksamheten. Anders har nu dragit sig tillbaka och tanken är att Philip och Caroline ska ta över verksamheten.

– Men det är bra att han fortfarande finns kvar här. Någon att fråga och luta sig emot, säger Philip. 

För även om Philip har hunnit med mycket på kort tid är han bara i början av sin karriär.

Philip är egentligen från Stockholm. Bodde tidigare på Södermalm och besökte bara gården på lov och helger. 

– Jag var egentligen hästrädd fram till att jag var 14 år. Jag var alltid med, men vågade inte göra något. Men sommaren innan jag började nian så behövde jag ett sommarjobb. Jag tänkte "vad är det värsta som kan hända".

Kvällarna spenderades framför tv:n med Anders och olika travlopp. 

undefined
"Jag fick börja från botten igen hos Björn Goop. Jag var klart yngst, många hade jobbat hos honom i 10–15 år, och där kom jag direkt från skolan och trodde jag kunde något. Men det kunde jag ju inte" säger han med ett skratt.

– I början tyckte man kanske inte att det var så kul att kolla lopp i fyra timmar, men man lärde sig saker. Efter ett tag kunde man se vilka som hade chans att vinna. 

När det blev dags att välja gymnasielinje så tror Philip att det var hans undermedvetna som styrde.

– Jag valde fem olika ekonomilinjer. Det krävdes egentligen toppbetyg att komma in, och som sista val en naturbrukslinje med inriktning trav. Och det var där jag kom in. Då hade jag aldrig kört häst, aldrig selat en häst utan bara jobbat här.

I Berga stannade han bara ett halvt år.

– Jag var nog lite mer intresserad än de andra, så jag sökte upp till Wången, travsportens riksanläggning, och kom in. 

Men där kom nästa chock. Skolan låg långt från närmsta stad, mitt i skogen.  

– Och eleverna var tränarsöner och döttrar, folk som hade hållit på med trav hela livet. Då gick man igen från att vara bäst i klassen till att vara sämst. Men det var nyttiga två och ett halvt år.

undefined
Philip kopplar på det egenhändigt påhittade kylaggregatet på Mellby Highballs ben. Det är viktigt att kyla av leder och senor efter ett träningspass.

Från den dagen säger Philip, har allt kretsat kring travet. 

– Det är få förunnat att få syssla med sitt fritidsintresse.

Efter skolan följde en lärlingssommar hos Jörgen Westholm (Sala) innan han flyttade över till Björn Goops stall, där han jobbade i två och ett halvt år. 

– Han är kanske mest känd som kusk, men han är en av Sveriges största tränare också. Hade 120 hästar i träning när jag var där och 16 anställda. 

Vad har Björn betytt för dig?

– Han gav mycket eget ansvar. Jag fick planera, lägga upp dagen inför ett lopp, det ansvaret växte man med.

Sista halvåret med Goop jobbade Philip i travmeckat Grosbois i Frankrike och körde in unghästar.

undefined
Samboparet hittade varandra i travmeckat i Frankrike. "Det är som en stad. Den är uppbyggd för hästar med ridvägar bredvid vanliga vägar och stallar över allt. Som små borgar. Det finns uppemot 1 500 hästar där, världens bästa" säger Philip.

Sedan 2019 är det enbart Norrby säteri som gäller. Avelsverksamheten har hållits igång under alla år, men nu hoppas Philip även få igång tävlingsverksamheten. Vid sin sida har han norskan Caroline, som följde med honom tillbaka från Frankrike. 

– Och hon har mycket erfarenhet. Hon var där i fyra och ett halvt år och tog hand om Prix d'Amerique vinnaren Up and Quick, säger Philip stolt.

Philip di Luca

Ålder: 24 år.

Bor: På Norrby säteri utanför Tystberga.

Tränarmeriter: Har under året sprungit in 370 000 kronor än så länge, varav sju förstaplatser. Norrbys två tävlingshästar just nu är Elton Brick och Dallas Brick. Philip har själv en häst som heter Je t'Aime Explosive, som han fick av en kund. Den har nästan sprungit in en miljon. 

Karta: Norrby Säteri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!