Alla tävlingar inställda – Lithén vann lag-SM ändå

Året skulle avslutas med två SM-tävlingar och NM. De nya coronarestriktionerna kastade tillbaka Hampus Lithén till vardagen med hård grundträning – men en liten bonus att bli svensk lagmästare.

Tillbaka i hårdträning utan att få skörda något efter allt slit i höst. Hampus Lithén fick allt tävlande innan jul inställt – blev svensk mästare i lag som en liten kompensation.

Tillbaka i hårdträning utan att få skörda något efter allt slit i höst. Hampus Lithén fick allt tävlande innan jul inställt – blev svensk mästare i lag som en liten kompensation.

Foto: Tomas Larsson

Tyngdlyftning2020-11-17 18:46

HAK Greppet tilldelas efter segern i grundserien nu SM-guld utan ett enda finallyft.

– Det känns främst tråkigt att det inte blev någon tävling, också det en petitess jämfört med all tragik kring covid-19, säger Hampus Lithén.

Men Hampus är ny i Helsingborgsklubben och supertungviktaren har levererat

– Det är klart, lite så är det ju. Inte för att medaljen är min mest högt värderade, men under säsongen vann vi trots allt alla serieomgångar. Det är lite av ett statement att vara bäst varje gång. Vi är några grabbar där som kämpar på och det har varit ganska kul, säger Lithén. 

– Kul för klubben också – sedan förstår jag ju att andra klubbar kan tycka att det här blev låtsas.  

Det var tal om att köra framför allt NM digitalt.

– Men de ställde in alltihopa då lyftare från olika delar av landet skulle samlas och utlyste ett totalt tävlingsstopp fram till nyår. Det är bara att acceptera att de här mästerskapen försvinner ur historieböckerna helt.

undefined
Hampus Lithén tror på den tekniska utvecklingen under Helsingborgstränaren Mats Aronsson – vilket gör även normalt sett tråkiga pass mera meningsfulla.

Hur var formen?

– Det kändes bra; såg fram emot en kul grej att få skörda lite av det jobbet som jag har lagt ner. Men nu får jag bara pumpa på en vända till och ta sikte på EM i april i Moskva. Även fast det är så konstigt och tråkigt med det här coronaåret har det gått så fort – snart är det EM.

Kommer senaste tidens jätteturbulens och avslöjanden om fusk ändå upp i internationella tyngdlyftningsförbundets ledning göra EM till en mera rättvis tävling där du kan hävda dig bättre om du presterar på topp?

– Tyvärr tror jag att problemen kommer vara ungefär samma. Det dessutom OS-år nästa år då det kommer att vara tufft. Tror inte att byte av styrelse i internationella förbundet eller namninsamlingar på Instagram och liknande är i närheten av tillräckligt. Jag hoppas ju så klart. Det bästa vore ju om många fuskare åkte dit på EM. Men jag tror inte på att det kommer ändras på en dag. Det är lite Processenläge, som i en Kafkaroman. 

Ser du en potential för egen del kunna att ta ett jätteskutt och till exempel attackera 220 kilo i stöt?

– Riktigt så mycket känns inte realistiskt redan till EM. Lite av den där knuffen och flytet har jag känt varit på gång inför några tävlingar. Jag har varit i sådan pass bra form så pers med sju–åtta kilo i ryck inte har känts omöjligt...så är det något som gör att jag missar. Det känns så ofilmiskt, ha ha.

undefined
Hampus Lithén

Nu har Råbysonen bra hjälp Helsingborgstränaren Mats Aronsson och inte hunnit göra någon stortävling under det samarbetet.

– Vi kommer bra överens; tror att han kan få mig bli bättre i framför allt ryck. Han pekar på lyftstilen och lite mera attack på träningen. Mer gå på dagsform och känsla och utnyttja varje chans än att långnöta,

Hampus har insett att han ofta har varit för nedtränad.

– Jag har kört enligt devisen "ju hårdare jag tränar desto bättre blir jag". Jag tycker att många idrottare är för fega. Det ska kännas att elitträna. Jag har testat gränserna. 

Var ligger förbättringspotentialen i stöt? 

– En mera dynamisk och smärtfri frivändning. Det tar ofta emot lite för mycket och på vikter upp emot 210 kilo blir det svårt om inte frivändningen är perfekt.

Nu finns teknikbiten med hela tiden.

– Jag skickar filmer och vi diskuterar. Det viktigaste är att jag verkligen tror på det här samarbetet. Då hittar jag extra driv. Om en teknisk detalj plötsligt sitter växer allt det andra runt omkring.

Hampus Lithén mot EM

Ålder: 28 år.

Viktklass: Sveriges bästa supertungviktare, plus 109 kilo.

Från: Råby.

Bor: Nyköping.

Klubb: HAK Greppet.

Personligt rekord i ryck: 158 kilo.

Personligt rekord i stöt: 204 kilo.

Totalt: 358 kilo.

Närmaste stora mål: Är inkvalad till EM i Moskva i april nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!